R-алфа-липоева киселина (r-ALA) диабет тип II и висока кръвна захар

R-алфа-липоева киселина е биологично активната форма на алфа-липоева киселина, произвеждана естествено от организма
R-алфа-липоева киселина (r-ALA) диабет тип II и висока кръвна захар
4.8 (95%) 4 votes

R-алфа-липоева киселина естествена форма

Алфа липоева киселина е много специален антиоксидант, заради уникалните свойства. Има две форми на алфа-липоева киселина:R-алфа-липоева киселина естествена форма и S-синтетична форма. Добавките с алфа липоева киселина са „класическа“ смес (50/50) от тези две молекули. Това са два изомера (т.е. форми с „огледални“ молекулни структури). S-синтетична форма е нестабилна и не може да се използва от нашето тяло. За разлика от R естествена форма, която е биологично по-активна, по-усвоима и около 10 пъти по-ефективна.[1]

R-алфа-липоева киселина е биологично активната форма на алфа-липоева киселина, произвеждана естествено от организма

Защо R-Alpha-Lipoic Acid?

R-алфа липоева киселина може да закупите на най-ниска цена от [тук]. Тя е призната като „идеален“ антиоксидант, защото той е разтворим както във вода, така и в мазнини. За производство на клетъчна енергия, тази молекула действа върху метаболизма на глюкозата и се свързва лесно с тежки метали.[2] Многобройни проучвания показват, че способността му да предотвратява симптомите на стареенето е много висока. Така, че r-алфа-липоева-киселина е полезна като профилактично средство при диабет и инсулинова резистентност, сърдечно-съдови проблеми, невродегенеративни заболявания (Паркинсон или на Алцхаймер), очни заболявания (катаракта, глаукома), интоксикация с метали, облъчване.[2.1]

Цана на алфа липоева киселинаR-алфа-липоева киселина е универсален антиоксидант. r-алфа-липоева-киселина лесно прониква през клетъчни мембрани и действа както вътре, така и извън клетките. Тя се превръща бързо в дихидро-липоева киселина, което предотвратява образуването на свободни радикали в митохондриите ( „клетъчни електроцентрали“). За разлика от S-форма, R-формата на алфа-липоева киселина може да се регенерира и рециклиране на други антиоксиданти като витамин С, Е, коензим Q10 и глутатион.[2.2]

Алфа липоева киселина и Глутатион

R-ALA е биологично активната форма на алфа-липоева киселина, произвеждана естествено от организма. Това е ключов митохондриален антиоксидант. (R)-Ala участва пряко в клетъчния метаболизъм и също е важен компонент на вътреклетъчния антиоксидантен цикъл. Неутрализира различни свободни радикали и реактивни кислородни видове (ROS), като хидроксилни радикали и синглетен кислород. Също така е способна да регенерира витамини С и Е, коензим Q10 и глутатион.

По този начин, няколко проучвания показват, че при добавяне на прием на алфа липоева киселина се увеличават от 30 до 70% клетъчните нива на глутатион. Нивата на глутатион са се увеличили драстично в клетките на белия дроб, черния дроб и бъбреците. Глутатион е важен антиоксидант, който неутрализира, хидроксил радикал, един от най-опасните свободни радикали. Изглежда, че алфа-липоева киселина действа като антиоксидант не само директно, чрез неутрализиране радикали и тежки метали, но също косвено чрез рециклиране на други антиоксиданти и причинява увеличаване на вътреклетъчните нива на глутатион. Антиоксиданта алфа-липоевата киселина е по-мощен от витамини с и витамин е или коензим Q10. В действителност, алфа-липоева киселина се смята от някои учени за най-важният антиоксидант, откриван някога.

По-добра бионаличност на естествената форма

При изследване на естествено биологично освобождаване на (R)-Ala, изследователите установяват, че ако тялото използва двете форми на алфа-липоева киселина, но има силно предпочитание за естествената форма, биологично по-активна. Когато се приема, като хранителна добавка, съдържаща и синтетична алфа-липоева киселина, двата енантиомера се абсорбират от кръвта и транспортират в клетките. Но r-ALA има много по-добра бионаличност в сравнение с S-алфа-липоева киселина. В „пика“ на плазмените концентрации, r-алфа-липоева-киселина е два пъти по-висока от тази, получена с равно количество от S-алфа-липоева киселина формата. Общият размер на алфа липоева в плазмата във времето е 60 до 85% по-голяма от тази на (S), която в крайна сметка ще достигне също плазмата.

Само R-формата на алфа-липоева киселина стимулира производството на АТР (като енергия)

АТР е от съществено значение за сърдечните и нервните тъкани. В случаи на инфаркт или исхемия, сърцето или мозъка са лишени от жизненоважен кислород и горивата от кръвния поток. Това често води до некроза или инфаркт. Именно в тези критични моменти, когато сърцето е лишено от жизненоважни кислород и притока на кръв и гориво. Производство на енергия (ATP) с r-алфа-липоева-киселина може да направи разлика между живота и смъртта на увредените клетки.

Проучвания показват, че естествената форма на алфа-липоевата киселина е много по-добре приета от тъканите. Алфа липоева киселина играе важна роля в метаболизма на клетките и е от съществено значение за производство на енергия вътре в клетките. Без алфа-липоева киселина, клетките не са в състояние да метаболизират захар и да я превърнат в енергия.

Изследователи в Германия са първите, които докладват, че противно на естествената форма, (S формата) не подобрява синтеза на АТФ в изолирани митохондрии. В действителност, когато алфа липоева киселина е в естествената си форма, тя стимулира производството на АТР.

Защо R–алфа липоева киселина (r-ALA) при диабет и висока кръвна захар

r-ALA-алфа липоева киселина при диабет тип 2Полза за пациенти с диабет тип II. S-синтетична форма не е в състояние да метаболизира захарта и да я превърне в енергия. R-алфа-липоева киселина улеснява превръщането на простите захари и мастни киселини от храната в енергия. В случаите на диабет тип II, r-алфа-липоева-киселина подобрява чувствителността на специфични рецептори и подпомага инфилтрацията на инсулина в тъканите. Следователно, глюкозния метаболизъм ще бъде подобрен и по-добре използван от организма за енергия, докато освобождаването на кръвта на присъствието си в излишък.[3]

От друга страна, при захарен диабет, кръвната захар реагира спонтанно и унищожава протеини като колаген (съдържащ се в кожата, кръвоносните съдове, и съединителната тъкан). С течение на годините тези процеси водят до преждевременно стареене на тъканите, увреждане на бъбреците, атеросклероза и загуба на зрението. R-алфа липоева киселина забавя прикрепването на кръвната захар към колаген и предпазва инвалидизиращи усложнения на диабета. Това намалява значително различни симптоми на болестта, които включват болка, парене и изтръпване на краката и ръцете.

R-алфа-липоева киселина предотвратява преждевременното стареене. r-ALA е хранителна добавка, която помага за противодействието на последиците от възрастта, увеличаване на енергията и подобряване на качеството на живот. В лабораторни изследвания са показали, че R-ALA увеличава продължителността на живота. Същата проучване с S-алфа-липоева киселина не дава значителни резултати. Освен това, R-Alpha-Lipoic Acid предпазва и помага възстановяване на ДНК (гените), което я прави особено ефективна при предотвратяване на стареене и рак.

Вашият коментар