7-Keto DHEA – Контрол на кортизола при диети за отслабване

7-keto DHEA при диети

Какво е влиянието на 7-Keto DHEA при диети за отслабване и как то се отразява на нивата на кортизол в организма. Ако се интересувате от здравословно хранене и човешката физиология, вече трябва да знаете, че кортизолът затруднява работата върху вашата фигура. По време на диети за отслабване, особено дългосрочна или със сериозен калориен дефицит, рано или късно производството на кортизол ще се увеличи. Това е физиологично оправдано, тъй като хроничният недостиг на калории е стрес за организма, особено когато едновременно се провеждат интензивни тренировки. Ето защо, е добре да се поддържа кортизола под контрол!

Как да се предпазите от ефектите на излишния кортизол, докато отслабвате?

Теми в Статията

Нека започнем с шепа теоретични факти. Е, кортизолът може да бъде направен от друг неактивен стероид – кортизон. Има двупосочна конверсия, кортизонът може да се превърне в кортизол, а кортизолът в кортизон. Тези реакции се регулират от два ензима:

11βHSD1 – този ензим се “активира”, т.е. превръща кортизона в кортизол. Това се случва в части от периферните тъкани и до голяма степен в мастната тъкан. И така, накратко, този ензим повишава кортизола ни в резервни мазнини! Вече се досещате, че точно от това бягаме.

11βHSD2 – обратното на горния ензим, така че той е отговорен за превръщането на кортизола в кортизон. Това се случва главно в бъбреците.

Така че вече можете да се досетите, че инхибирането на първия тип на този ензим трябва да бъде нашата цел. Подобна процедура предотвратява прекомерното местно производство на кортизол в мастната тъкан и заслужава да се отбележи, че това местно производство може да бъде най-обременяващото. Един от най-добрите начини за инхибиране на този ензим е чрез прием на хранителни добавки със 7-кето DHEA.

Какво представлява 7-Keto DHEA и как действа?

7-кето DHEA – андрогенен метаболит на DHEA (дехидроепиандростерон), който няма андрогенен ефект. Нито може да се преобразува обратно в DHEA, така че не носи риск от увеличаване на андрогенизацията. Знаем, че DHEA и кортизолът проявяват известен антагонизъм един към друг, а 7-Keto е начин да се използва този антагонизъм по най-малко инвазивния начин, особено когато има противопоказания за добавянето на DHEA . Другите имена на това вещество са: 7-OXO DHEA, 7-оксодехидроепиандростерон, 7кетодехидроепиандростерон.

Както споменахме по-горе, 7-Кето инхибира 11βHSD1, поради което може да го понижи и това е основният механизъм на действие. Но не единствената. В допълнение, 7-Keto също индуцира ензими (митохондриална sn-глицерол-3-фосфат дехидрогеназа (GPDH) и цитозолен ензим от ябълки), свързани с пропускливостта на митохондриалната мембрана, и по този начин влияе на разделителния ефект и увеличава термогенезата.

Ефектът върху щитовидната жлеза

Ефектът върху щитовидната жлеза също не е за пренебрегване. По време на диета се наблюдава продължително намаляване нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Това е нормална адаптивна промяна – ако хронично не осигуряваме на тялото правилното количество калории, това е сигнал за забавяне на метаболизма и спестяване на малко енергия. Знаем обаче, че това не е състояние на дефицит. Ние прилагаме калориен дефицит умишлено, за да направим красиво, релефно и здраво тяло. Така че намаляването на активността на щитовидната жлеза не е търсен ефект. И тук можем да разчитаме на помощ от 7-кето.

Чрез въздействие върху посочените по-рано ензими, мембранният потенциал се намалява и се увеличава скоростта на окисление на субстратите в митохондриите, която е подобна на тази, причинена от хормоните на щитовидната жлеза. Така че дори и те да паднат, 7-Кето ще ги замени частично. Но ще ги намали ли? Това също може да бъде предотвратено, тъй като проучванията са установили, че нивата на Т3 са по-високи по време на прием, отколкото без добавяне на 7-кето, въпреки че TSH и Т4 не са засегнати.

7-keto DHEA странични ефекти

7-Кето не стимулира нервната система, което е добре за хора, които имат проблеми с високо кръвно налягане. Като цяло изглежда, че е много безопасен термогенен без странични ефекти.

В обобщение , добавки 7-Keto DHEA е чудесна помощ при диети за отслабване и изчистване на мазнините, като ограничава негативните ефекти от дългия калориен дефицит. Той работи чудесно, особено в случаите, когато не се препоръчват употребата на фет бърнъри със стимуланти. Ефективните дози започват от 100-200 mg на ден, дозите могат да достигнат до 400 mg.

Използвани източници:

[1] Fhl.bg