Възможни причини за безсъние

Безсъние причини и лечение с билки

Безсънието е свързано не само с проблемите със заспиването, но и с това да се събуждате често или много рано сутрин. Причините за безсънните нощи могат да бъдат прозаични и лесни за отстраняване, но могат да бъдат и толкова сложни, че се изисква помощта на специалист. Сънят е от съществено значение за правилното функциониране на тялото, така че пренебрегването на този проблем може да има неприятни последици за здравето ни.[1]

Какво е инсомния

Всички, независимо от пола и възрастта, са изложени на риск от нарушение на съня, въпреки че е признато, че жените в климактериум, работниците на смени и възрастните хора са изложени на повишен риск. Факторите, които могат да предизвикат безсъние, включват влиянието на околната среда (напр. шум, топлина, промени в часовата зона) и лоши навици (например нередовно време за сън, ядене на тежки ястия преди лягане, прекарване на много часове пред компютър или телевизионен монитор вечер). Може да страдате от безсъние и по прости причини, като например: неудобен матрак, спално бельо, което е неприятно на допир или задух в спалнята. Също така можем да различим първично безсъние, причината за което е трудно да се определи. По-долу са изброени други възможни причини за нарушение на съня.

Основни причини за безсъние

Теми в Статията

Нарушения на секрецията на мелатонин

Една от причините за безсъние е нарушения на секрецията на мелатонин. Melatonin е естествено вещество в нашето тяло. Този хормон се произвежда от епифизната жлеза, която се намира в мозъка. Мелатонинът регулира биологичния часовник на човека и правилният ритъм на активност и сън зависи от цикличните колебания в неговата концентрация. Синтезът на хормоните се случва през нощта: с пик на секреция между 24:00 и 3:00, а през деня се блокира. След 40-годишна възраст нивата на секреция на това вещество започват да намаляват, което води до проблеми със съня. Друга причина за нарушенията в производството на Melatonin е стресът и нередовният начин на живот.

Страх от безсъние

Друга често срещана причина е Страх от безсъние. Случва се на хората, които са прекарали множество безсънни нощи. Те подсъзнателно се страхуват, че проблемът със заспиването ще се върне на следващия ден. След това попадате в омагьосан кръг. Страхът от безсънна нощ причинява безпокойство, което затруднява отпускането. В такава ситуация можете да помислите за билки, които действат успокояващо, като чай от маточина или чай от жълт кантарион. Ако не харесвате вкуса им, изберете хранителни добавки и билки на таблетки.

Стрес

Стреса е най-често срещаната причина за безсъние в съвремието. Той е една от основните причини, която стои зад проблема с безсънието. Обикновено е свързан с конкретно събитие първоначално, като болест на любимия човек, загуба на работа или брачна криза. Както в предишния случай, можете да опитате да се успокоите с билки или хранителни добавки. Ако това не помогне, и безсънието е дългосрочно, струва си да се привлечете помощта на специалист.

Психични разтройства

Психичните разстройства са също много често срещана причина. Смята се, че повече от половината случаи на безсъние са свързани с психични разстройства. Хроничното безсъние (с продължителност повече от 4 седмици) може да се дължи на:

 • тревожни разстройства,
 • депресия,
 • натрапчиви мисли,
 • невроза,
 • биполярно разстройство.

В 10-30% от случаите проблемите с безсънието се причиняват от хронични заболявания (с болка или с ограничени физически възможности). Първичните нарушения на съня (първично безсъние, синдром на неспокойните крака, нарушения на съня) причиняват проблеми с безсънието в по-малко от 20% от случаите.

Други причини могат да включват:

 • неврологични заболявания,
 • хронична болка или възпаление,
 • исхемична болест на сърцето,
 • свръхактивна щитовидна жлеза,
 • киселини в стомаха,
 • хипертония,
 • белодробни заболявания,
 • киселинна рефлуксна болест,
 • астма,
 • Паркинсонова болест,
 • болест на Алцхаймер,
 • сърдечна недостатъчност.

Приемът на някои лекарства също може да доведе до нарушения на съня. Прекратяването на прием на определени такива, може да доведе до проблеми със заспиването. 

Хранителните добавки и билки за безсъние се предлагат без рецепта обикновено се използват успешно от хора с нарушения на съня. Предимствата са, че не водят до пристрастяване. Нямат странични ефекти и са безопасни. В случай на хронични нарушения на съня, най-често причинени от депресия, тревожни разстройства или медицински състояния, обикновено хората се забавят във времето, за правилна диагноза и започване на ефективно причинно-следствено лечение. Поради тази причина билковите добавки, които се продават без рецепта, трябва да се разглеждат като алтернатива на лекарствата, само когато безсънието е ясно предизвикано от стрес и има краткосрочен характер.