Фъстъчено масло – вредно или полезно?

Натурално фъстъчено масло - полезно или вредно

Фъстъченото масло често стои в хипермаркетите, до конфитюрите и шоколадовите кремове. Може би, затова някои си правят асоциация за нещо вредно. Фъстъченото масло, въпреки че има много калории, е един от ценните продукти в нашата диета. Преди да вземете решение за покупка обаче, трябва да направите правилния избор на този продукт. Важно е peanut butter да не съдържа ненужни втвърдени мазнини или добавена захар. За да бъдете сигурни, много добро решение е да направите 100% натурално фъстъчено масло сами вкъщи по рецепта. Преди да го направите обаче, нека първо се запознаем по-добре със свойствата му и да видим дали всъщност е толкова здравословно за нас.

Качественото Фъстъчено масло е хранителен продукт, който трябва да е 100% натурален и да се прави само от фъстъци. Те се пекат при температура от 200 градуса по Целзий. Въпреки че фъстъченото масло най-често се прави от фъстъци, всъщност всеки вид ядки е подходящ за приготвянето на тахан (например Кашу и бадеми ). Фъстъченото масло е доста калорично – 100 г от продукта имат цели 600 ккал. Това наистина е много, въпреки че маслото, консумирано в малки количества за дълго време, е много ценен компонент на нашата диета. След като е толкова калорично, защо казваме че е полезно, не е ли вредно?

Натурално фъстъчено масло - полезно или вредно

Фъстъчено масло – свойства

Теми в Статията


Подобрява нивата на холестерол

Фъстъченото масло е отличен източник на олеинова киселина, която контролира правилното ниво на холестерол в кръвта, като по този начин предотвратява появата на атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, то съдържа минерални съединения като, калий и магнезий, както и растителни протеини, въглехидрати и витамин Е. Всички тези съставки правят ядковата храна толкова ценна.

Доставя качествени растителни протеини

Поради високото съдържание на растителни протеини, фъстъченото масло трябва да бъде част от диетата на спортисти, вегани и вегетарианци. В състава му присъстват здравословни мазнини, които са източник на алфа-линоленова, олеинова и линолова мастни киселини. Те имат положителен ефект върху цялото ни тяло – алфа-линоленова киселина ( омега-3 ) подобрява работата на мозъка, забавя процесите на стареене, определя правилното кръвно налягане и има противовъзпалителни свойства. Линолова киселина ( омега-6) има антиоксидантни свойства. В допълнение, тя регулира нивото на холестерола в кръвта и има голямо влияние върху липолизата – процеса на разграждане на мастната тъкан. На свой ред олеиновата киселина (омега-9) предотвратява атеросклерозата и сърдечните заболявания. Тя намалява склонността към образуване на кръвни съсиреци и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Полезни Диетичните фибри които ви засищат

Фъстъченото масло е отличен източник на енергия поради наличието на аминокиселина – триптофан. Това съединение подобрява работата на мозъка, подобрява паметта и концентрацията. Фибрите, които също са в състава му, имат положителен ефект върху храносмилането и въглехидратния ни баланс. Освен това регулира нивото на холестерола в кръвта и подобрява чревната перисталтика. Диетичните фибри помагат да се чувствате сити за дълго време, помагайки ви да отслабнете. Свързвайки се с водата в стомаха, те набъбват там, което Ви кара да се чувствате сити и по-малко гладни.

Доставя полезни Антиоксиданти – витамини и минерали

Витамин Е, присъстващ във фъстъченото масло, принадлежи към групата на антиоксидантите. Поради това той премахва свободните радикали от тялото, забавяйки процеса на стареене на тялото и предпазва от развитието на рак. Витамин Е изпълнява редица други важни функции в тялото ни. Включително отговаря за правилното развитие на плода при жените и за производството на сперматозоиди при мъжете. Освен това предотвратява образуването на кръвни съсиреци и има положителен ефект върху зрението ни. Фъстъченото масло е богат източник на антиоксиданти, като например р-кумаровата киселина, която има здравни свойства за ставите, и ресвератрол, известен със своите свойства, намаляващи риска от сърдечни заболявания.

Кой трябва да избягва да яде фъстъчено масло?

Фъстъченото масло не трябва да консумира от хора, които имат хранителни алергии към ядки.


Как да изберете качествено фъстъчено масло?

Какво трябва да имате предвид при избора на качествено фъстъчено масло? Когато купувате fastacheno maslo, търсете продукт със 100% ядки и без други добавки , като захар и палмово масло. Маслото с добро качество не трябва да съдържа сол, захар, палмово масло и глюкозо-фруктозен сироп. Тези съставки много често се добавят от производителите на peanut butter като форма на евтини пълнители. Ето защо трябва да им обърнете специално внимание, а не само да търсите ниска цена. Цените на fastacheno maslo зависят от това , каква е суровината преработката и състава. Когато е с етикет Био, съответно цената е по-висока. Но това което наистина трява да следите, фъстъченото масло да е 100% натурално само от фъстъци и без добавени неща изброени по-горе. Може да намерите Качествено натурално Фъстъчено масло онлайн в магазина на Fitnessdobavki.bg!