Витамин Д – нужни са Ви от 10 до 15 минути слънце на ден

За да избегнете витамин д предозиране, спазвайте витамин д дозировка
Витамин Д – нужни са Ви от 10 до 15 минути слънце на ден
5 (100%) 3 votes

Витамин Д е мастно разтворим витамин, който съществува в различни форми. Формата използва предимно от мъжете е холекалциферол (Витамин д3). Vitamin d се образува, когато холестерола в кожата е изложен на ултравиолетови лъчи. Витамин D има физиологични ефекти, когато е първото модифицирано от организма.

Витамин D3 се синтезира от клетките на епидермиса на кожата под действието на УВ лъчите от слънцето. Излагането на слънце е основният източник на прием на витамин D. Храната в диетата е друг източник на витамин D3. Най богатите vitamin d храни яйчен жълтък, мастни риба и черен дроб на треска масло.

Кожата синтезира около 90% от витамин д, чрез слънчева светлина. 10 до 15 минути излагане на слънце достатъчно за правилното синтеза на витамин D. Синтезът на провитамин D3 се произвежда в по-дълбоките слоеве на епидермиса, благодарение на ефекта на UVB лъчи от 7-дехидрохолестерол. Тогава Pro-витамин D3 се превръща в черния дроб в calcidiol в неактивна форма, а след това в бъбреците калцитриол.

За да избегнете витамин д предозиране, спазвайте витамин д дозировка

Витамин д функции

Витамин D е от съществено значение за развитието, растежа и плътността на костите и за функционирането на нервната система. Ендокринната система на витамин D, която работи по начин подобен на хормоните на щитовидната жлеза. vitamin d е от съществено значение за функционирането на сърцето. Той също така играе роля в калциевия метаболизъм. Недостигът причинява рахит (недостатъчност на минерализацията на костите на децата), слаб растеж, деформация на костите като остеопороза и болки в ставите. Той също така пречи на Т клетките на имунната система. Това означава, че ксенобиотиците антигени (чужди вещества или клетки) в тялото вече не са признати или може да се появи автоимунно заболяване. Автоимунните болести принуждават имунната система да се бори срещу клетките на организма, а не ксенобиотиците.

Витамин D храни

Витамин D обикновено се получава от слънчева светлина, но има някои храни, които съдържат витамини. Примери за това са млечни продукти, някои риби, черен дроб и яйчен жълтък. Маргарините също са обогатени с vitamin d. Пълен списък с витамин д храни [разгледайте таблицата].

Взаимодействия-витамин д предозиране

Дефицит на калций може да доведе до липса на адсорбция на витамин D и обратно. Витамин D увеличава калциевата мобилизация и повторна адсорбция от бъбреците. Дългосрочно лечение с анти епилептични лекарства може да повлияе на чернодробния метаболизъм на vitamin d. Понижаващи холестерола и противогъбични лекарства може да намалят абсорбцията на витамин D.Спазвайте правилната витамин д дозировка за да избегнете възможни странични ефекти. Предозиране с vitamin d, не се препоръчва дори е опасно. Той има странични ефекти, включително тежка жажда, обезводняване, нарушения в храносмилането (гадене, повръщане) и бъбречна недостатъчност . Вижте колко е препоръчителната дневна доза на витамин д [тук..]

Дефицит

Причините за липсата на VIT D са силно зависими от степента на слънчевото греене (варира в зависимост от сезона, замърсяването на въздуха и т.н.), излагането на слънчева светлина (на открито повече или по-малко защитно облекло и т.н.), на пигментацията на кожата, възраст, пол, здравословно състояние и хранителен прием. Хората най-засегнати от липсата на вит д., са бременни жени или тези, които кърмят бебетата си и не получават допълнително VIT D, възрастни хора, малки деца и хора с ниско тегло, както и хора с тъмна кожа, и които живеят в страни с висока географска ширина, където UVB са по-ниски.

Кръвен тест за VIT D

Изследването на кръвта за дефицит на витамин D е необходимо за да се провери правилното усвояване на калция от организма. Тя може също така да бъде полезна за хора, страдащи от костни и зъбни проблеми, особено в следните случаи. Остеопороза , рахит при децата, остеомалация при възрастни , мускулния тонус намалени. Предписание може да се окаже полезно при разбъркване и раздразнителност увеличава при ниски нива на фосфор в кръвта и, накрая, ниски нива на калций.

Поради честотата на дефицит на VIT D при възрастните хора, е препоръчително да се извърши изследване на кръвта, особено когато те са загубили своята независимост и които живеят в институции.

Понякога е необходимо да се извърши анализ на vitamin d при бременни жени. Еднократна доза от една ампула ВИТ D се препоръчва в началото на шести или седми месец на бременността, през който бебето расте повече и произвежда основната верига. VIT D се предписва само от лекар и акушерка. Хората с широко разпространената болка включително мускулна слабост, повтарящи се фрактури, необяснима умора или остеопороза трябва да си направят анализ на кръвта за ВИТ D.

Стойностите на кръвните нива на витамин D трябва да бъде по-високи от 75 нмола / L (30 нг / мл), за да бъде в нормални граници.Понижени нива на vitamin d в кръвта, могат да бъдат обяснени в следните случаи: при възрастни хора, алкохолизъм, хронична храносмилателна малабсорбция, бъбречна или чернодробна недостатъчност, хипотиреоидизъм, прием на някои лекарства (барбитурати) и хипервитаминоза.

Дефицит

Липсата на някои храни в диетата, като месо, риба, млечни продукти, водят до недостатъчен прием на витамин D.Особено характерно при вегани и при хора, които живеят в развиващите се страни. Някои храносмилателни заболявания също могат да причинят недостиг на витамин D, като чревна малсорбция, заболяване на черния дроб или увреждане на панкреаса. Други заболявания могат също да причинят дефицит на витамина, като например рак, остеопороза, хронична бъбречна недостатъчност, хипотироидизъм, синдром на “ хроничен алкохолизъм, затлъстяване.

Симптоми при дефицит

Недостигът на витамин D води до загуба на костна маса, като причинява увреждания на костите, рахит и чести фрактури. Болка и мускулна слабост, която може да причини дефицитът се наблюдава при възрастните хора. Недостиг на витамин D може да предизвика и честа и безпричинна умора.

Витамин D като хранителни добавки

витамин д за бебета-капки и таблетки

Хранителни добавки с витамин D (таблетки, капки), се препоръчват на хора с ниско съдържание на мазнини в диетата, вегени и хората, които обикновено не са изложени на слънчева светлина или живеят на места с по-хладен климат. Калцитриол, форма на витамин D може да бъде прилагана в случаи на псориазис. Псориазисът е състоянието на кожата от екземен вид. Това навежда на мисълта, че витамин D може да помогне за предотвратяване и лечение на рак. Някои изследвания в действителност показват корелация между дефицит на витамин D и някои видове рак, като рак на простатата.

Предпазни мерки

Хората, които приемат лекарства за сърце не трябва да приемат витамин D.
Използвани източници: https://vitamin-d3-1000.blogspot.com

Вашият коментар