Фитнес и алкохол

Ще ми пречи ли ако пия алкохол

Какво се случва в тялото ни, когато пием алкохол? Алкохола обикновено се свързва с увеличени мастни натрупвания в организма. Но в действителност, има и редица други процеси, които съботират добрите резултати във фитнеса. Пречи ли алкохола на фитнеса? Катаболните ефекти, произтичащи от употребата на спиртни напитки, далеч надхвърлят, просто допълнителен прием на калории. Много често и то с основание възникват въпроси “Спорт и алкохол – съвместими ли са?”.

Ще ми пречи ли ако пия алкохол
Алкохол и фитнес – съвместими ли са

Как алкохола се отразява на растежа на мускулите и възстановяването

Теми в Статията

Алкохол и Хормон на растежа

Хормона на растежа играе ключова роля в процесите на възстановяване на мускулите. Ако нивата на отделяне на този хормон са необичайно ниски, регенерацията и растежа на тъканите ще бъде намален значително. Изследванията показват, че нивата на Хормон на растежа в организма, могат да спаднат с до 70% след консумирането на алкохол.

Алкохол и Тестостерон

Тестостерона е хормон пряко свързан с мускулния растеж. Логично възниква въпроса –Алкохол и мускули, съвместими ли са тези две неща. . Алкохолът е отговорен за производството на токсични вещество в черния дроб. Което води до по-малко производство на тестостерон. Това директно инхибира растежа на мускулите и производство на катаболен хормон кортизол в продължение на 24 часа след прием на алкохол.

Алкохола понижава тестостерон и увеличава естрогена! Да, правилно сте прочели. В едно специално проучване, мъжките нива на тестостерон са измерени преди и след употреба на алкохол.Нивата на тестостерон са спаднали със средно 25%. Също така е интересно да се отбележи, че когато нивата на алкохол в кръвта са най-високи, тестостерона е в най-ниската си стойност. Алкохолът също, предизвика бързо ароматизация на андрогените в естрогени, което обяснява защо се получава гинекомастия.

За тези от вас, които са на анаболни стероиди, абсолютно избягвате употребата на алкохол, тъй като вече и без това сте в риск от гинекомастия от високите нива на андроген в кръвта. Чрез пиене на алкохол, допълнително поставяте в риск за ароматизиране на тестостерона в естроген.

Алкохол и Възбуда

Има едно нещо, което е интересно като факт. Всеки който е употребявал алкохол , го е усещал. Много хора се чувстват възбудени, когато пият алкохол. Как се обеснява това при положение че нивата на тестостерон са ниски. Това, което може да се каже по темата е, че тъй като алкохола понижава нивата на тестостерон, значително, тялото се опитва да ги върне обратно нагоре чрез освобождаване на лутеинизиращ хормон-LH, в много големи количества.

Какво е интересно да се отбележи, че лутеинизиращ хормон е точно толкова отговорен за възбудата колкото тестостерона. За съжаление алкохола намалява нивата на тестостерон в Лайдиговите клеткати, не хипофизата, така че LH е неефективна при повишаване на нивата на тестостерон.

Отслабване и алкохол

Според едно изследване, публикувано в американския вестник за клинични проучвания , консумацията на само 24 г алкохол намалява с повече от 73%  окислението на мазнини. Както виждате дори толкова малко количество алкохол, може да съботира диетата за изчистване на мазнини и скоростта, с която тялото гори мазнините. Черния дроб метаболизира алкохола и го освобождава в кръвния поток веднага. Това спира разграждането на мазнини, защото тялото ни получава по-лесен и бърз начин за доставка на енергия. Това не е единствения проблем, алкохола намалява мускулните запаси на гликоген и собствена енергия на разположение. След първоначалния прилив на енергия и еуфория, следва сгромолясване. Особено ако сте на по остра диета и тренирате тежко и интензивно, може да развалите постигнатото с месеци тренировки и диети.

Алкохолът съдържа празни калории. Той няма никакви хранителни вещества, но има калорична стойност от 7 калории на грам. Само един шот с водка има близо 100 калории. За тези от вас, които се опитват да отслабнат, трябва да забравят за алкохола докато са на диета. Не само на високото съдържание на калории в алкохол ще има отрицателен ефект върху общия калориен прием. Но също така забавя се метаболизма и се нарушава цикъла на Кребс. Тъй като цикъл на Кребс, не работи правилно, мазнините не могат да бъдат разградени. Накратко, тялото ви се опитва да възстанови метаболизма, но алкохола, определено спира изгарянето на мазнините.

Протеини и алкохол

Етанола увеличава екскрецията с урината на хранителни вещества като калций и магнезий. Наблюдава се и намалено усвояване и синтез на хранителни вещества. Докато черния дроб работи за преработката на алкохола- етанол, ацетат…страда усвояването на важни хранителни вещества. Витамини, минерали и различните видове протеини се усвояват зле, това води до мускулен катаболизъм.

Консумацията на спиртни напитки определено влияе на растежа на мускулите. Не само заради махмурлука, който понижава интензивността на тренировката. Алкохола всъщност намалява синтеза на протеин с 20%. Двадесет процента! Има няколко причини, поради които се случва това. От една страна, алкохола дехидратира мускулните клетки. Както мнозина знаят, хидратираните мускули дават възможност за много по-висока анаболна среда.

Втората причина, поради алкохола може сериозно да навреди на растежа на мускулите е, защото той блокира усвояването на много важни хранителни вещества, които са от ключово значение за мускулната контракция, релаксация и растеж, включително калций, фосфор, магнезий, желязо и калий.

Повишаване на Апетита след прием на алкохол

Доказано е чрез изследвания, че апетита драстично се увеличава след прием на алкохол. Когато сте на диета с ниски въглехидрати, този ефект се засилва още повече. Увеличава се отделянето на инсулин веднага след приема на алкохол, поради влизането на бързи въглехидрати. Това освен че прекратява изгарянето на мазнини, има и последващ отговор на следващата сутрин. Ще чувствате остър глад, което определено ще попречи на продължаването на диетата и ще Ви забави докато се нормализира обмяната.

Заключения – Алкохолът е враг на спортните постижения и добрата фигура

Както можем да видим, ефектите на алкохола върху тялото ни съвсем не са за пренебрегване. Особено когато сме на диета. Разбира се, понякога от време на време е нормално по едно питие с приятели … Но по-добре да не правите това след тренировка или когато сте на диета за изчистване на мазнините и отслабване.

Вашият коментар