Сушито е дума произхождаща от (японската дума су, която означава-оцет и ши, която се извлича от meshi, японската дума за ориз). Преведено, суши означава “оцет с ориз”. В най-ранната си форма, сушена риба се поставя между две парчета оцет и ориз, като начин да се съхрани по-дълго. Нори (водорасли) са добавени по-късно, като начин да се сведе до минимум лепкавите пръсти, когато се яде. Суши е традиционно японско ястие, което съдържа варен ориз с подправки, сервира се на топки или ролца, и се гарнира с морски рибни деликатеси. В повечето случаи хората асоциират сушито с риба, но това е грешно, в Япония, сушито е приготвено от плодове и зеленчуци, и не съдържа риба. Парчетата сурова риба, които ние възприемаме за суши, всъщност се наричат сашими.
Парчетата от суши могат да се потапят в shoyu (японски соев сос) или гарнирани с уасаби, както и с маринован джинджифил и след това да се консумира.
Сашими – Рибно суши
Въпреки че само няколко популярни суши рецепти са масови, в действителност съществуват стотици видове суши. Тук се спираме само на Сашими. Това са тънко нарязани, сурови морски дарове. Основната разлика е отсъствието на лепкав ориз и обикновено върха има настърган хрян. Придружен от соев сос (когато закупувате такъв, попитайте за сос с ниско съдържание на натрий).
Популярни видове сашими:
Magaro – Риба тон
Sake – сьомга
Tai – ципура
Saba – скумрия
Сашими Суши Перфектния източник на протеин
Рибното суши – Сашими е същността на протеините в тяхната най-чистата и най-проста форма. Сашими Суши е една от любимите храни и е много популярен избор и за културисти и фитнес спортисти. Sushi в продължение на векове се използва, като метод за запазване на рибата, а сега сушито, се превърна в уникално кулинарно преживяване. Това е, ястие добър заместител на пилешки гърди и консерви от риба тон. Тези суши рецепти правят едни от най-известите в цял свят японски заведения (суши ресторант и бар).
Рулото от суши е перфектна балансирана храна, която съдържа висококачествени протеини, сложни въглехидрати и зеленчуци. За хората, които се занимават с фитнес или имат здравословно хранене, количеството на чист протеин е от основно значение. За всички нас sushi е мощен суров протеин в една хапка. Дори когато сушито се приготвя с разновидности от тлъсти риби, като сьомга и риба тон, не съдържа повече от 200 калории на 115 грама порция, докато скаридите и октопода съдържат само 100 калории.
Рибата е богат на хранителни вещества като витамини, омега 3 мастни киселини и минерали като селен, калий и цинк. Ако това че е “сурова” ви притеснява, можете да използвате и приготвена риба, но някои хранителни вещества се губят по време на процеса на готвене. Да, ние трябва да знаем, че не всички суши ястия са от сурова риба. Ориз топка наречена “nigiri”, докато сушито самите ролки наречени “maki”. Сушито в тяхната версия на “сашими” е супер здравословен и той трябва да бъде част от всяка диета на фитнес маниаците.
Ориз, морски водорасли и джинджифил
Оризът суши е отличен източник на комплексни въглехидрати, съдържащи ниацин, протеин, тиамин и желязо. По-добре е да използвате кафяв ориз, ако желаете да се увеличи количеството на полезни фибри и хранителните вещества. Кафявия ориз, е важен за поддържане на здравословно храносмилане и перисталтиката на червата. Кафяв ориз също е чудесен източник на манган, селен и магнезий. Обикновено, суши се прави с къси влакна суши ориз, иначе известни като лепкав ориз. Има над 40,000 сорта ориз в света. Суши ориз е уникален в способността му да се слепва след готвене. Суши ориз е бял ориз, съдържа приблизително 170 калории в половин чаша. С 2 грама фибри – този вид ориз не винаги е най-добрият избор, по отношение на здравословните сложни въглехидрати. Ето защо е добре да се насочите към Суши с Кафяв ориз.
Суши с Кафяв ориз
Съвсем наскоро, започна да се използва и кафявия ориз суши. Най-голямата разлика между кафяв ориз и традиционното суши ориз е, че не залепва. Кафяв ориз обикновено има, в ръчно свитото суши, известно като маки. В допълнение, кафявия ориз е отличен източник на манган, което осигурява антиоксидантна защита. И е добър източник на селен, минерал, който помага за ремонта на повредените клетки. Магнезий, за нервите и при хипертония. Когато правите суши от кафяв ориз у дома, не забравяйте да използвате с късо зърно, за разлика от дългозърнестия ориз, който няма да има същите здравословни качества. Кафявия ориз е с по-високо съдържание на фибри и с по-нисък гликемичен индекс рейтинг – което е добра новина за тези, които са на диета за отслабване и изчистване на мазнините. Повечето суши ресторанти, ще бъдат щастливи да Ви приготвят суши с кафяв ориз.
Суши с Водорасли
Водораслите, използвани за увиване на суши ролките “Нори” са отличен източник на витамин С, витамини от група В, йод, калций, желязо и протеини. Пикантен джинджифил ( “гари”) засилва храносмилането. Ginger помага да се стимулира имунната система като ефективно антимикробно и антивирусно средство.
Комбинирайте суши с уасаби сос или хрян, по-известен като “гореща” зелен сос, съдържа много витамин С и се добавят към на ястието. С една дума, имате всички причини да изберете Суши, като отлично здравословно хранене. Перфектен източник на протеини (с всички незаменими аминокиселини). Добри мазнини (омега-3) и сложни въглехидрати. Минерали и витамини , които намаляват шансовете за поява на огнища на вируси, и укрепват сърдечно-съдовата система. Естествена храна винаги стимулира протеиновия синтез, улеснява преноса на хранителни вещества към мускулите, намалява катаболизма в точното време, което прави суши мощен суров протеин в една хапка.
Силата на суши във фитнес диетата
Суши ястията, могат да бъдат относително ниско калорични, ако изключите нежелани елементи, като сосове и майонеза. Които освен мазнините съдържат и овкусители, които не са никак здравословни. Ниското съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на протеини, прави суши чудесен избор за тези, които са на диета. Високата концентрация на рибено масло, която се съдържа в сушито е един от основните фактори, които подобряват здравето на сърдечносъдовата система. Fish oil от сьомга, сардини, и скумрия съдържат високи количества EPA & DHA омега-3 мастни киселини.
Тези риби също са с високо съдържание на витамин Е, мастноразтворим витамин и антиоксидант, който намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и може да подобри имунната функция. Те предпазват сърцето и повишават мастната обмяна и са полезни за мозъка. Сьомга и риба тон, са едновременно нискокалорични, и с високо съдържание на протеини и омега-3 мастни киселини. Също така доставя голяма доза витамин D. Имайте предвид, че различните протеини имат различна биологична стойност и физиологични ефекти. Протеините от риба са с по-висока биологична стойност, в сравнение със соев протеин или казеин протеин например.
Вече има достатъчно места от където можете да направите поръчка със суши доставка. Ако имате любим суши ресторант или суши бар, от който наистина сте доволни, може да споделите своите мнения тук!
Този сайт използва “бисквитки” и скриптове, за да подобри Вашето преживяване.
Privacy settings
Настройките за поверителност
Този сайт използва функционални “бисквитки” и външни скриптове, за да подобри вашето преживяване. Кои бисквитки и скриптове се използват и как влияят на вашето посещение са посочени вляво. Можете да промените настройките си по всяко време. Вашият избор няма да повлияе на посещението ви.
NOTE: These settings will only apply to the browser and device you are currently using.
Google Analytics и Facebook Pixel
Използване на Маркетинг инструменти Facebook Ads и Google Analytics.