Селен – при диети за отслабване

Помага ли Селен при диети за отслабване

Селенът, подобно на други микроелементи и елементи, срещащи се в малки количества, е необходим за правилното функциониране на тялото. Освен всичко друго, той подпомага работата на имунната система и е част от над двадесет ензима, открити в човешкото тяло. Поради факта, че изпълнява важни за тялото функции, неговият дефицит може да бъде много опасен за нашето здраве. Нека проверим симптомите на недостиг на селен и да научим за най-важните му свойства.

Свойства и приложение на селена

Теми в Статията

Натурален Селен е много мощен антиоксидант. Той предпазва нуклеиновите киселини срещу увреждания в резултат на действието на тежки метали, достигащи тялото (включително арсен, живак, талий) и ускорява тяхното отстраняване. Освен това подпомага работата на имунната система, като по този начин предпазва организма от появата на много опасни заболявания. Приемането на малки дози от този елемент подпомага образуването на лимфоцити и макрофаги.

Натурален естествен Селен - ползи

Свойствата на селена помагат и в борбата с вредните бактерии и вируси, които естествено попадат в човешкото тяло. Също така се смята, че присъствието на елемента намалява възможността за развитие на някои неопластични заболявания. Селенът влияе върху работата на сърдечно-съдовата система (предотвратява развитието на атеросклероза, има профилактичен ефект при сърдечно-съдови заболявания), забавя процесите на стареене, облекчава симптомите на менопаузата и подобрява плодовитостта при мъжете.

Селен при диети за отслабване

Когато сте на диета за отслабване Вие се фокосирате най-вече върху приема на калории и мазнините, протеините и въглехидратите. Съставки като витамини и минерали често се пренебрегват и остават на заден план. Особено когато става въпрос за малко известни микроелементи, като Селен.

В случай на наддаване на тегло, свързано с проблеми с щитовидната жлеза, селенът може да помогне за отслабване. „Влиза в играта при метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза“. Неговата роля е по-специално да трансформира един от хормоните, Т3, в неговата активна форма, Т4 “. Селенът представлява интерес за отслабване, когато човек страда от хипотиреоидизъм.” В този случай се дава и йод “.

Смята се, че селенът участва активно в производството на хормони на щитовидната жлеза и нейното правилно функциониране. Твърде малко селен в организма, може да доведе до намаляване на активното функциониране или увреждане на щитовидната жлеза. Селенът и йодът се поддържат взаимно, поради което дългосрочният дефицит на първия елемент може да доведе до недостатъчна абсорбция на йод, което ще влоши проблемите с хипотиреоидизма.

Ролята на селена в организма

Селенът в организма се съдържа от (10 – 30 mg) във всички тъкани. Най-високото съдържание, приблизително 30%, се открива в черния дроб и мускулите , последвано от 15% в бъбреците и приблизително 10% в кръвната плазма. Ролята на селена в организма се състои предимно в участие в метаболитните процеси, подпомагане на ензимите и щитовидната жлеза в тяхното правилно функциониране и непряко участие в метаболизма на мастните киселини, както и в синтеза на РНК и ДНК. Селенът също участва в процеса на узряване на сперматозоидите, като има защитна функция и влияе върху тяхната подвижност и удължава живота им.

Дефицит на селен – симптоми

Поради своите свойства и функции, недостигът на селен в организма е много опасен за здравето. Средната дневна нужда на възрастен човек е около 45–55 µg. Това количество се увеличава при бременни и кърмещи жени. Мъжете трябва да внимават за недостиг на селен, защото този елемент се отстранява от тялото заедно със спермата. Дефицитът на селен може да се докаже от прекомерна умора, мускулни болки, повишена податливост към различни видове инфекции и по-продължителни и интензивни симптоми на различни видове заболявания.

Твърде малкото селен в тялото може, наред с други неща, да увеличи риска от рак, атеросклероза, депресия, болест на Кешан, дегенерация на кръвоносните съдове или засилване на ревматичните заболявания. В случай на недостиг на селен в диетата се препоръчва да се допълни този елемент, като се вземат селенови таблетки, , което ще компенсира неговите недостатъци, които са опасни за организма.

Къде можем да намерим селен?

Селенът се намира естествено в много храни. Те включват преди всичко карантии от животни (особено бъбреци), риба, морски дарове и ниско преработени зърнени продукти, като пълнозърнесто брашно. Селенът се съдържа и в млечните продукти, бобовите растения, бразилските ядки, гъбите и чесъна. Други зеленчуци и плодове съдържат малко по-малки количества от този елемент.

За съжаление селенът в организма не остава постоянен. Когато го комбинираме с въглехидрати и прости захари (например яденето на сладкиши), той престава да бъде смилаем и по този начин става напълно безполезен за тялото ни.

Можете да се възползвате от Селен като хранителна добавка. Предлага се на таблетки и цената не е висока. Възползвайте се от най-ниски цени онлайн на Fitnessdobavki.bg