Ресвератрол – какво е това?

Какво е ресвератрол

Ресвератролът е полифенол, от групата на флавоноидите, който се характеризира със силни антиоксидантни свойства. Неговата химична структора го определя, като съединение от набора от фитоестрогени, т.е. растителни хормони, сходни по структура на човешките естрогени. Съществува в две изомерни форми – цис и транс. Ресвератрол транс е стилбен, присъстващ в лозата. Смята се, че е по-активен по отношение на антиоксидантните и химиопрофилактичните ефекти от цис изомерите.

Ресвератрол какво е това. Действие и ефект

Ресвератрол се синтезира от растенията в отговор на силен стрес фактор (напр. UV лъчение) или на гъбични инфекции. Най-високи нива на концентрация на ресвератрол се постига 24 часа след активирането на такъв стимул. Нивото му зависи, наред с други, от върху размера на лезията и разнообразието от плодове. Видовете, отглеждани в страни с по-топъл климат, са по-богати на този полифенол.

За първи път е изолиран през 1940 г. от корена на растение, наречено морозник. Той придобива популярност в резултат на феномена на забележим спад в честотата на сърдечно-съдовати заболявания в страни с развита култура на консумация на вино. “Френският парадокс” е довел до много по-внимателно разглеждане на свойствата на червеното грозде и по този начин на ресвератрола.

Ресвератрол действие

Теми в Статията

Биологичният ефект на ресвератрола е многопосочен. Това е съединение, абсорбирано в тънките черва. То има следните свойства:

Ресвератрол има Невропротективно действие

Неговите приложения се изследват при лечението на болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Намалява токсичността на бета амилоида и също така предотвратява увреждането, причинено от свободните радикали на кислорода. Това съединение също инхибира производството на провъзпалителни цитокини в допаминергичните неврони. Използва се за облекчаване на протичането на невродегенеративни заболявания.

Кардиопротективно действие

Ресвератрола може да намали риска от исхемия поради инхибиране на липидната оксидация, блокиране на проникването на окислени липопротеини в стените на съдовете, намаляване на поглъщането на окислени LDL липопротеини от макрофаги, инхибиране на агрегацията на тромбоцитите и отпускане на гладката мускулатура на съдовете. Неговият антиатеросклеротичен ефект се използва профилактично, и като придружаваща терапия на сърдечно-съдови заболявания.

Противораково действие

Използва се профилактично, и като съпътстваща терапия при неопластични заболявания. Известно е, че той има способността да инхибира всеки етап от заболяването, т.е. инициация, промоция и прогресия. Участва в защитата на клетките от канцерогенни фактори. В допълнение, той инхибира развитието на болестта и сенсибилизира раковите клетки към ефектите на често използваните химиотерапевтични средства, а вероятно и рентгенови лъчи.

Подмладяващ ефект

Ресвератролът активира съединения, които играят важна роля в регулирането на клетъчния енергиен метаболизъм, реакцията на стрес и поддържането на стабилността на генома. Интересното е, че нивото на тези протеини е обратно свързано със скоростта на стареене на тялото.

Антибактериални и антивирусни свойства и Противовъзпалително действие

Главно поради способността на ресвератрола да инхибира синтеза на провъзпалителни цитокини.

Проучванията показват ефективността на ресвератрола при диабет. Той повишава чувствителността на клетките към инсулин, като същевременно намалява нивата на глюкоза в кръвта. Освен това този полифенол се използва и от спортисти. Ресвератролът активира тестостерона и инхибира секрецията на кортизол. Благодарение на това, той подпомага развитието на мускулна маса, а също така има положителен ефект върху отслабването, тъй като улеснява изгарянето на мазнините.

Хранителни добавки с ресвератрол

Въпреки факта, че хранителни добавки с ресвератрол имат многопосочен ефект, неговата бионаличност е относително ограничена. Поради това непрекъснато се провеждат изследвания на различни видове производни на това съединение.