Протеин – царя на Фитнес добавките

Протеин за отслабване и протеини за маса,
Протеин – царя на Фитнес добавките
5 (100%) 11 votes

Получавате ли достатъчно протеин?

Протеинът е от съществено значение за здравословния начин на хранене. Той допринасят за растежа и възстановяването на кожата, костите, очите, и най-вече на мускулите. В допълнение, протеина също укрепван имунната система. Нормално е да искате да приемате достатъчно протеин, но за много от нас, това се превръща в предизвикателство. Тогава на помощ идват протеиновите шейкове и фитнес добавките. За да имате силно и здраво тяло, ви трябва балансирано хранене, не само да си доставите нужното количество protein, но и достатъчно мазнини и въглехидрати в добри порции храна на 3-4 часа.

Протеин - фитнес добавка номер 1
Храни богати на протеини от  Fitnessdobavki.bg

Протеинът  [1] е най-важната храна, когато става въпрос за изграждане на мускулите и покачване на чиста мускулна маса. Но неговия преоритет не е само в период на покачване на мускули а е от още по голямо значение, когато отслабвате и изчиствате мазнините. Естествено за да сте здрави и да качвате ще са ви нужни и достатъчно въглехидрати и мазнини, но протеините си остават титуляри.

Колко е оптималния дневен прием на протеини

Важен ключов момент при приема на proteini е да знаете колко protein на ден да приемате, за да може действително той да се абсорбира. Протеина, който не се абсорбира се елиминира от тялото, като се съхранява в мазнина или се използва като енергия. Когато се опитвате да покачите мускулна маса, е важно да се консумира достатъчно количество протеин. Но не повече отколкото Ви е нужно, защото това е просто загуба на пари. А и не само пари, товарите излишно организма, без да има ефект от това.

В период на изчистване на мазнините, дори приема на protein е още по-важен, особенно в дните с ниски въглехидрати. Тогава трябва да поддържате обмяната Ускорена а калорийния дефецет е налице. Тогава единственото спасително въже е завишаване на протеина и полезните мазнини.

Колко протеин дневно може да приемаме?

Темата за това колко грама дневно протеин трябва да приемаме не е от сега. В спортните среди това се дискотира от години и винаги има спорове. Оптимума в дневното меню от protein и аминокиселини за силовите атлети  и обикновения човек съвсем не е еднакъв. Съвсем нормално е, нуждите от белтъчини на ден, при хора с по-заседнал начин на живот и при спортистите да са различни. Към днешна дата препоръчителната дневна доза (RDA) за протеин е от изследвания проведени към хора които не са активни. Нормално е нуждите от protein при спортистите да са по високи.

От какво зависи Количеството протеин в дневната доза?

Изследванията сочат, че количеството протеин не е достатъчно, за хора които спортуват. За да се запази здравето на спортистите и да се избегне дефицит на proteini, количеството протеин, трябва да се завиши от препоръчителната дневна доза (RDA).

Темата, колко грама протеин на ден, е актуална и винаги ще има дебати. Това количество зависи от много фактори различни за всеки един индивид. Възраст, ниво на физическа активност, текущото здравословно състояние, процента на мускулна маса, тренировъчни цели и т.н. Всичко това затвърждава тезата, че количеството белтъчини на ден е различно за всеки и от целите и от начина на живот.

Ако целите са програма за отслабване и загуба на тегло, количеството е едно при покачване на мускулна маса е съвсем друго. Точно всички тези фактори от които зависи това колко protein да приемаме на ден, предопределят спекулациите и появата на  различни стойности и препоръки.

Протеин за отслабване и протеини за маса,
Храни богати на протеини

Спекулации отностно дневните дози протеин?

Протеини от fitnessdobavki.bg
Фитнес добавки

Има и съмнения дали няма рекламни трикове с идеята да се купуват повече протеини на прах, се препоръчва значително по-високи дози protein. Често публикациите цитират програми с хранителни режими на професионални културисти. Естествено те приемат по 3,5 – 4,0 грама протеин на килограм лично тегло на ден.

Нормално е тинейджърите да си помислят, щом те го правят и аз ще го направя за да стана като тях. Зачертвайки съзнателно или несъзнателно факта, че всички те, тренират 6 пъти в седмицата.  По няколко часа на ден. В подготовката използват хормони – тестостерон и хормон на растежа, които ускоряват синтеза на белтъчини.

Какво казва науката

Съвременните проучвания внасят малка яснота и изтриват спекулациите. Използват се методики за измерване на азотния баланс. Всички тези методи показват, че когато тренирате редовно, нужди от някои специфични индивидуални аминокиселини естествено нарастват. Но дори и при спортистите разликите са големи и те не могат да бъдат поставени под един общ знаменател. Нуждите от proteini и аминокиселини са различни за всеки. Стойностите са едни за тези, които тренират за издръжливост. И други, за тези които тренират за сила и мускулна маса.

Във Всеки спорт е различно

При спортовете изискващи издръжливост,  протеина влиза в действие, като допълнителен източник на гориво. При силовите атлети и културистите този въпрос е анатема. Интензивните и тежки тренировки, за покачване на мускулна маса, изискват достатъчно количество  протеин и аминокиселини за да се изградят мускулите.

И при двете групи спортисти, приема на храни съдържащи повече protein е завишен. Но е различен и независимо дали се приема като протеини на прах или с твърда храна, белтъчините  на ден са с различна цифра.

Колко грама дневно протеин трябва да приемаме

Добре тогава, колко протеин дневно да приемам в крайна сметка. Извадките от публикувани проучвания посочват:

  • 0.8-1,0 грама protein на килограм лично тегло при спортисти трениращи за издръжливост.
  • 1,4-1,8 грама протеин на килограм лично тегло на ден, при Културисти и Силови атлети
  • 1.2-1.4 грама protein на килограм лично тегло, при спортисти трениращи за силова издръжливост
  • 2,5-3,0 грама протеин на килограм лично тегло, при професионални атлети

Това което веднага ще ви направи впечатление, е че тези стойности са доста различни. По-ниски от това което сте свикнали да виждате в спортните сайтове и списанията.

Вреден ли е протеина на прах

Вреден ли е протеина на прах, това е един от доста често срещаните въпроси в интернет пространството? Винаги ще има спекулации на тази тема и повечето от статиите които има информация не посочват достоверни източници, подкрепени с научни изследвания. [Тук …], можете да прочетете интересна информация за протеитите, нaтoвapвaт ли чepния дpoб, влияниeтo им въpxy имyннaтa cиcтeмa, Haтoвapвaт ли бъбpeцитe, и как влиаят на ĸpъвнo нaлягaнe.

В информацията са посочени достоверни източници, и е подкрепена с научни изследвания, така че мисля че ще ви е полезна. Естествено нуждите от протеин винаги са различни зависещи от по-горе посочените фактори. Така че ако за един индивид, който има заседнал начин на живот, дневна доза протеини от над 2 грама на килограм телесно тегло, би могла да натоварва излишно организма. То за отлети които тренират активно, тази дозировка е абсолютно нормална и задължителна, за да посрещнат високите изисквания и нужди от протеини.

Използвани източници:

  1. protein-proteini.blogspot.com


Вашият коментар