Магарешки бодил за защита на черния дроб

Магарешки бодил за защита на черния дроб
5 (100%) 5 votes

Магарешки бодил – Бял трън

В Европа, Магарешки бодил или познат още като бял трън е един добре познат лек за проблеми с черния дроб. Магарешки бодил също е признат, като помощник за храносмилането. Още от древни времена има писания, как се използва сок от бял трън, смесен с мед, за да се подобри жлъчката и черния дроб. Така през вековете Магарешки бодил – бял трън, се доказва като ефективно средство при чернодробни заболявания. Белият трън също е прилаган на кърмещи майки, за да се подобри продукцията на мляко.

Черния дроб е изключително важен орган, за здравето на организма. Той е отговорен за филтриране на токсичните вещества от организма, като не позволява тяхното натрупване. Често чернодробните функции са пренебрегвани, но те са изключително важни. От съществено значение е да се поддържа черния дроб да функционира правилно. Белият трън е доказано ефективен и полезен за функцията на черния дроб. Екстракт от бял трън-Silymarin, е доказано ефективен при остри и хронични чернодробни проблеми, включително цироза и вирусен хепатит. Антиоксидантните свойства може да се дължат и на съдържанието на биофлавоноиди.

Белият трън също така е установено, че лекува черния дроб срещу увреждане, което се случва от токсичността на алкохола. Той е бил използван за лечение на много заболявания на черния дроб. Сред тях са заболявания, като чернодробна стеатоза, хроничен хепатит, възпаление на жлъчния канал, втвърдяване на черния дроб и цироза. Магарешки бодил също се смята, за ефективен за чернодробната регенерация, когато част от черния дроб е извън строя.

Магарешки бодил мед-бял трън магарешки бодил
Мед от магарешки бодил рецепта-магарешки бодил и бабини зъби

История на използването на Магарешки трън – бял трън във фитотерапията

Магарешки трън се използва от древни времена и Средновековието за лечение на чернодробни проблеми, включително и жлъчни заболявания. По-късно през деветнадесети век, бял трън се използва за лечение на някои менструални проблеми, разширени вени и задръстванията на жлъчния мехур и бъбреците. Днес магарешки трън помага, да се срещу чернодробна недостатъчност.

Ботаническо описание на Магарешки трън

Белият трън е двугодишно растение. Магарешки трън може да достигне до 1,50 м височина. Има здрави стъбла, които са лесно разпознаваеми, пъстри листа и лилави цветя лесно забелязвани. Белият трън също има големи цветчета с бодливи прицветници, измервани с големина до 8 см. Магарешки трън се намира най-често в южната част на Европа, Западна Азия и Северна Африка. Цъфтежа възниква от юни до август.

Активни съставки в Магарешкия бодил-бял трън

Плодът на белия трън има три вещества silychristin, silybin и silydianin, които формират хепатопротективен комплекс, наречен силимарин.

Силимарин активната съставка в Белия трън и Магарешки бодил

Milk Thistle разполага с разнообразие от съединения, които са известни като силимарин. Това включва silybin, silydianin, и silychristin. Всички тези вещества са известни за защита на черния дроб от токсини, което спомага за увеличаване на функцията на този важен орган. Silybin се използва като антидот за отровни гъби, за които е известно че унищожават чернодробните клетки. Силимарин се състои от смес от четири изомера flavonolignan, от които, Силибинин е биологично най-активната форма. Хепато-нетоксичния ефект на активното вещество растителен комплекс силимарин се дължи предимно на стабилизирането на клетъчната мембрана и в стимулирането на възможностите за възстановяване на хепатоцитите.

Силимарин възпрепятства проникването на токсини, и предотвратява загубата на функционални компоненти в клетката, като трансаминази, чрез окисление и транспортни процеси могат да бъдат намалени в клетъчната мембрана. Нещо повече, силимарин стимулира синтеза на протеин и стимулира клетъчната регенерация и образуването на нови хепатоцити. В допълнение, силимарин има също противовъзпалителни, анти-канцерогенни и анти-фиброзни ефекти, които са доказани с изследвания.

Магарешки бодил при затлъстяване на черния дроб (стеатоза)

Едно проучване проведено в Италия на 72 пациенти със затлъстяване на черния дроб (стеатоза), показват, че силимарин, може да има положителен ефект върху функционалните и структурни промени в резултат на увреждане на черния дроб. След 6-месечно лечение се се подобрили чернодробните ензими (AST, ALT) и възпалителни параметри и мерки на резултати от ултразвук.

За какво още се използва Магарешки бодил

Различните Видовеотровни гъби са едни от най-токсичните чернодробни отрови и водят до петдесет процента смъртност. Едно проучване проведено с шестдесет пациенти консумирали и получили отравяне с гъби са били третирани със silybin. Силимарина е дал невероятни резултати. Нито един от участниците не е умря след натравянето с гъби. Silymarin е ефективно средство за защита, ако го приемете в срок от четиридесет и осем часа след поглъщането на отровните гъби. Магарешки бодил е основно средство за защита на клетъчните мембрани. Не само, че работи за лечение на сериозни заболявания на черния дроб, но също така предотвратява и вредите от тях. Silymarin съдържа амини, които са известни, с това, че стимулират производството и потока на жлъчката. За Силимарин е установено в проучвания, че работи изключително добре за бъбреците и черния дроб.

Белият трън също, стимулира синтеза на протеини. От растителните семена на белия трън се използва за осигуряване на алтернативна, антиоксидант, galactagogue, чернодробна и стимулиращи свойства. Основните хранителни вещества, открити в тази билка са биофлавоноиди. На първо място, Магарешки бодил е изключително полезен при лечение на цироза, хепатит, жълтеница, проблеми с бъбреците и чернодробни нарушения. В допълнение, това растение е много полезно при лечение на алкохолизъм, загуба на апетит, високо кръвно налягане, циреи, химиотерапия, депресия, епилепсия, мастни отлагания, газ, киселини в стомаха стомаха, проблеми със сърцето, кръвоизлив, хипогликемия, стомашно разстройство, липса на кърма, менструални симптоми, радиационни ефекти, кожни заболявания, разширени вени.

Дозировка на Магарешки бодил – белия трън

Тъй като активните съставки на белия трън са слабо разтворими във вода, настойки и отвари, съдържащи по-малко от оцветители и стандартизирани екстракти. За хронични проблеми, растението трябва да се приема в продължение на няколко седмици или месеци. Можете да валидирате ефективността на магарешки трън, заедно с вашия лекар, като следите промените в чернодробните маркери.

Магарешки бодил При проблеми с черния дроб

  • Стандартизиран екстракт (70% -80% силимарин). Вземете 140 мг до 210 мг, 3 пъти дневно.
  • Смес silybin (силимарин) и фосфатидилхолин. Вземете 120 мг до 240 мг, 2 пъти на ден.Лечението на заболявания на черния дроб изисква диагноза и медицинско наблюдение. Така че никога не предприемайте самолечение.

    Магарешки бодил при Диспепсия (храносмилателни проблеми)

  • Сухи семена. Вземете от 12 грама до 15 грама на ден (еквивалентно на 200 мг до 400 мг силимарин на ден), от 2 до 3 пъти.
  • Отвара. Оставя се да ври 30 минути, 3,5 г семена в 150 мл вода. Пийте 3 до 4 пъти на ден, половин час преди хранене.
  • Стандартизиран екстракт (70% -80% силимарин). Вземете 140 мг до 210 мг, 1 до 3 пъти на ден, половин час преди хранене.

Магарешки трън се използва под формата на капсули, билков чай или тинктура. Съществува и мед от магарешки бодил рецепта. Активните съставки на белия трън са слабо разтворими във вода, така че е най-добре да се консумират  като капсули стандартизирани до 80% силимарин . Тинктурата, която се извлича на базата на алкохол е много вредна за хора с чернодробни заболявания, и не трябва да се използва магарешки трън в тази форма за лечение на заболявания на черния дроб

Магарешкия бодил-бял трън Странични действия

Не са посочени, не са установени странични ефекти в препоръчваните терапевтични дози. В случай на запушване на жлъчните пътища, не използвайте бял трън мляко или друга растителна отвара за стимулиране на пикочния мехур.

Магарешки трън предпазни мерки

  • Тъй като прием на магарешки трън, може да се отрази на някои чернодробни ензими, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако приемате лекарства.
  • Магарешки бодил подобрява инсулиновата чувствителност, това може да понижи нивото на кръвната захар, което може да създаде проблеми при лица, които приемате лекарства за контрол на диабета.

Магарешкия бодил-бял трън противопоказания

Ако хората са алергични към растения от семейството Asteraceae (като арника, лайка, бял равнец, див пелин или маргаритка), е възможно бял трън, също да има сходни нежелани реакции. Наблюдават се Рядко, и по-скоро леки стомашно-чревни разстройства, в някои случаи гадене или диария. Не се препоръчва употребата на магарешки трън от бременни жени и кърмачки.

Ефективен или неефективен е магарешки трън за черен дроб

В заключение Ефективно или неефективно средство е екстракта Silymarin от магарешки трън за защита на черния дроб?
След прием на магарешки трън като екстракт от него силимарин при предизвикано от лекарства увреждане на черния дроб, се наблюдава ускорено нормализиране на повишените чернодробни ензими и намаляване на субективните симптоми. Нормализирането на повишени чернодробни ензими (получен от увредените хепатоцити) е в резултат на чернодробно защитния ефект на магарешки трън. Силимарина помага, чрез стабилизация на мембраната и увеличаване на възможностите за възстановяване на здравите хепатоцити. Развитието на заболяването се забавя и спира смъртта на други чернодробни клетки.

Експериментални и клинични проучвания доказват, че след терапия със силимарин съединителната тъкан ремоделиране на черния дроб (цироза) могат да бъдат благоприятно повлияни. Дори и при явна цироза намаляване на смъртността на тези пациенти е документирана в изследвания на силимарин терапия. Последните изследвания осигуряват индикация за силно антивирусно действие на активните съставки на силимарин. Предварителните клинични проучвания показват антивирусна активност на силибинин срещу вируса на хепатит С (HCV) и човешки имунодефицитен вирус (HIV).

По-рано публикувани резултатите от изследването показват, че ефикасността на силимарин за лечение на заболявания на черния дроб по същество зависи от причината за увреждане на черния дроб. По време на ранното лечение със силимарин, значително намалява прогресията на увреждане на черния дроб при отравянето с гъби. Но последните проучвания показват, че увреждане на черния дроб, причинено от хепатит С реагира слабо на лечение с силимарин. При хронична травма, причинена от злоупотреба с алкохол и анаболни стероиди, данните показват благоприятен ефект на силимарина върху функцията на черния дроб.

Може да се възползвате от най-ниски цени на магарешки бодил от Fhl.bg-онлайн магазин за хранителни добавки тук!Вашият коментар