Йохимбин – ключова добавка за отслабване

Йохимбин за изчистване на мазнините по корема, паласките

Какво е йохимбин?

Йохимбин се спряга за един от най-ефективните и силни фет бърнъри. Със сигурност е така, защото Yohimbe [1] предлага разнообразие от уникални ефекти. Най важния от, които е да засилва загубата на мазнини по време на тренировка, особено за тези, които тренират редовно. Въпреки ефективността си, Yohimbine често е тема и дебат в света на бодибилдинга, поради наличието на странични ефекти от приема му. Трябва да приемате йохимбе внимателно, за да избегнете възможните странични ефекти. Спазвайте препоръчаните дозировки.

Йохимбин се извлича от кората на няколко дървета (Pausinystalia Yohimbe и Corynanth Йохимбе)[2] Yohimbine е активното химично вещество (алкалоид) съдържащо се в обвивката. Йохимбин хидрохлорид е стандартизирана форма на йохимбин, която се предлага като хранителна добавка.

Йохимбин добавка за отслабване
Какво е Йохимбин

Йохимбин прием

Йохимбин има силен ефект върху метаболизма на мазнините. Но освен за отслабване, Йохимбе се използва и за повишаване на либидото и лечение на еректилна дисфункция. Дозите могат да варират, но обикновено се приложат между 5 и 10 мг йохимбин хидрохлорид на ден. Следвайте инструкциите на производителя.

Имайте предвид, че йохимбин е неефективна добавка, когато се приема с храна в стомаха. Стимулиращи свойства съществуват само когато се приема 30 минути преди хранене и тренировка. Ето защо, за да се постигне максимална загуба на мазнини, трябва да приемате Йохимбе на празен стомах.

Препоръчителната дозировка на йохимбин трябва да бъде съобразена с личното тегло. Обикновено тя е 0.2 мг / кг телесно тегло се приема 30-60 минути преди кардио или фитнес на празен стомах. Така, 70-килограмов човек ще приеме 14 мг. йохимбин hcl. Препоръката ми е да достигнете до тази доза постепенно, за да избегнете евентуални странични ефекти от Йохимбе.[3]

Как дейсва йохимбе?

Йохимбин е антагонист на алфа-2-адренергични рецептори, който засилва възбудимостта на клетката. Този процес, който гарантира, че клетката е с по-висока консумация на енергия, което е предпоставка за изгаряне на мазнини и отслабване. Алфа-адренорецепторните антагонисти понижават артериалното кръвно налягане и периферното съдово съпротивление. Затова се наблюдава рязко спадане на кръвното налягане, което много често се случва на хората когато седите и станете рязко. Понижаването на кръвното налягане води до ускорена сърдечна дейност, така наречената  рефлексна тахикардия. Това се случва заради повишено освобождаване на норадреналин медиатор и блокажа на пресинаптичните алфа2-адренорецептори.

Йохимбин повишава активността на симпатиковата нервна система и може да доведе до увеличаване на размера на епинефрин. Известен също като адреналин и норепинефрин в кръвния поток. Симпатиковата нервна система участва в контролиране на отговора на организма към стрес.

Основните ефекти на епинефрин и норепинефрин върху  тялото включват повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. Парадоксално, в ниски дози Йохимбе действа с понижаване на кръвното налягане, защото предизвика разширяване на кръвоносните съдове, и намалява съдовата резистентност. Но в по-високи дози увеличава кръвното налягане. Това стимулиране на централната нервна система предизвиква безпокойство при някои хора.

Йохимбин предлага алтернативен път за метаболизма на мастните химикали. Някои изследвания показват, че е в състояние Йохимбе да се създаде синергичен ефект с бета-рецепторни стимуланти (като екстракт от кофеин и зелен чай). Така се ускорава загубата на мазнини по време на интензивни тренировки.

Йохимбин за изчистване на мазнините по корема, паласките

Yohimbine за отслабване

Друг интересен аспект от действието на йохимбин, е неговото влияние върху липолизата (хидролиза на мазнините в мастни киселини и алкохоли), причинена от физическа активност. Когато се приема Йохимбе преди тренировка, той стимулира процеса на мобилизиране на мастните клетки и повишава нивата на мастни киселини в кръвта. Този процес, по време и след тренировка, предизвиква изгаряне на повече мазнини.

Липолиза е количеството мазнини транспортирани от мастните клетки, преди да влезе в кръвния поток под формата на свободни мастни киселини. Физическите упражнения ускоряват липолизата и поради това е нормално човек, който тренира, да има по-голяма способност да „изгори“ повече мазнини, отколкото тези, които не тренират. Ако искате да изгорите възможно най-много мазнини по време на тренировка, най-добрият начин е да повишите скоростта на липолизата. Проучванията показват, че йохимбин наистина е най-мощният липолитичен агент на пазара.

Доказано е, че добавянето на йохимбин увеличава концентрацията на свободни мастни киселини, предизвикани от физически упражнения, както и освобождаването на норадреналин, по време и след спорт. В контекста на след тренировъчния период, въздействието на Йохимбе върху метаболизма на мазнините е особено значим 30 минути след кардио сесия. Едно изследване показва, че нивата на свободните мастни киселини в кръвта са се удвоили за хора, които са взели йохимбин преди тренировка.

Yohimbine изгаря упоритите мазнини в корема и паласките

Йохимбе за жени

Алфа­ 2 рецепторите са преобладаващи в части от тялото, в които сте най-склонни да натрупвате мазнини – корема, гърдите, задните части и бедрата. Когато са изложени на катехоламини, като норепинефрин и циркулиращ епинефрин, алфа ­2 рецептори инхибират липолизата (освобождаване на мастни киселини),. Докато бета рецепторите стимулират липолизата.

Защо Yohimbine помага да изгорим досадните и „упорити мазнини“

Е, мастните клетки всъщност са два типа рецептори за тези химикали: Алфа рецептори и Бета рецептори. И тези рецептори действат много по-различно. Физиологията е доста сложна, но това, което трябва да знаете е, че когато катехоламини се свързват с бета рецептори, мастните клетки се мобилизират за изгаряне. Когато химикалите се свързват с алфа рецептори, обаче, клетките не се мобилизират. Това означава, че от гледна точка на загуба на мазнини, бета рецептори са героите а алфа рецептори са злодеи. Освен това, някои мастни натрупвания-мазнини в тялото, съдържат високи нива на алфа рецептори. Много повече от други, което ги прави по-устойчиви, като мастни депа.

Това са тези досадни и „упоритите мазнини“, за които хората се потят здраво във фитнес и спазват диети, но те все не изчезват. Това обяснява защо е толкова трудно да загубите тези последните няколко килограма в долната част на корема и паласките при мъжете или ханша и бедрата при жените.

Ето защо прием на йохимбин от жени е толкова ефективен за изчистване на мазнините в проблемните зони-корем, гърди, задните части и бедрата.

Преодоляването на бета-стимулатори

Мастните клетки локализирани в червата (висцерални адипоцити) се различават от мастните клетки, които се намират в по-ниските райони на тялото (като ханша или бедрата). Мастните клетки в стомаха съдържат големи количества бета-рецептори. Когато са стимулирани бета-рецептори с кофеин или синефрин, тези клетки реагират чрез освобождаване на мазнини. Тези вещества стимулират липолизата чрез увеличаване на количеството на норепинефрин насочен към мастните клетки и чрез секретиране на катехоламини, които активират бета-рецепторите и увеличават сАМР (цикличен аденозин монофосфат) вътре в клетките.

Максимален ефект от йохимбе с метилксантини

Метилксантини (като кофеин и екстракт от зелен чай), изглежда, са основните съединение за подобряване на метаболизма на мазнините по време на тренировка. Тъй като те действат като антагонисти на аденозиновите рецептори, чрез удължаване или разгръщане на невралната активност.

Йохимбе странични ефекти?

Както винаги има едно „но“, въпреки факта, че йохимбин наистина може да бъде голям съюзник, в борбата с килограмите, трябва да сте наясно с това, че той има странични ефекти. Някои изследвания потвърждават значителни странични ефекти от Йохимбе. Като например: нервност, раздразнителност, безсъние, главоболие, обрив по кожата, анорексия, гадене, болки в стомаха, диария, повръщане, сърцебиене, тахикардия, затруднено уриниране, болка, повишено кръвно налягане, виене на свят, изпотяване, наддаване на тегло, констипация, и тревожност.

Именно затова трябва да бъдете много внимателни при прием на йохимбин. Винаги се консултирайте с вашия лекар при използване на продукти, съдържащи Йохимбе. И абсолютно да го избягвате ако имате заболявания на сърцето. Да не се използва по време на прием на лекарства, или съществуват други медицински проблеми. Като например; ангина, депресия и други психични разстройства, сърдечно­-съдови заболявания, високо кръвно налягане, заболяване на бъбреците или черния дроб.

Използвани източници:

  1. https://iohimbin.blogspot.com-Прием и дозировка, действие, странични ефекти. Прием на Йохимбин от жени.


Вашият коментар