Желатин – естествена храна, за здрави стави

Желатин – естествена храна, за здрави стави
5 (100%) 2 votes

Какво представлява желатина

Желатин е естествена и здравословна храна с дълга история и народна традиция. Благодарение на многобройните си свойства, този чист протеин има много полезни ефекти и заема важно място в народната медицина, фармацевтичната индустрия, козметиката и хранително-вкусовата промишленост. Това е дълга верига на протеини от животински източник, който се добавя към храните. Желатинът е прозрачен и няма нито вкус, нито мирис. Желатина смесен със студена вода, може да се използва за желиране, сгъстяване, стабилизиране, като емулгатор и дава кремообразна консистенция на продукти от хранително вкусовата промишленост. Но това не е всичко: този универсален продукт се използва в различни индустрии и е част от широка гама от продукти за стави и косата. Желатинът се оказва особено важен във фармацевтичната индустрия и фотография.

Желатин за стави-костен, животински за пиене

От какви източници се извлича?

Желатин се получава чрез варене на колаген, най-често срещания протеин в бозайниците. Колагена се съдържа най-много в кожата, хрущялите, мускулите и костите на животните. Най-честият източник е свинската кожа. Това е и най-евтиният. Желатинът също може да бъде извлечен от говеждо месо, птици и риби. Тези източници се използват понякога от съображения за религиозни или идеологически убеждения.

Има също така растителни алтернативи на желатин като агар (често използвани в „вегетарианско сирене“ ), смоли, пектин и нишесте. Агар е това, което е най-близо до gélatine, обаче, гелът е по-крехък, непрозрачен и не се топи в устата.

Как се произвежда желатин?

Gelatine е получен чрез разтваряне на колаген чрез варене над 80⁰C температура. Преработвателите на храни следват различни стъпки за получаването желатин, или в пелети форма или лист. Започвайки със смилане, хидролиза, пречистване, екстракция, концентрация и завършва със сушене. Съгласно метода, киселинни или алкални разтворители се използват, за да се прекъсне връзките на колагена и освобождаване на желатин.

Какво съдържа Gelatine

Протеини, минерали и вода

Колаген чист животински костен желатинЖелатинът е чист и естествен протеин, продуциран от животински суровини, съдържащи колаген [виж тук]. Той съдържа 84-90 процента белтък и 2 процент минерални соли, останалото е вода. Желатинъа е част от храната, а не хранителна добавка, идентифициран с номер Е. Като естествена храна, желатинът отговаря на изискванията на „продуктите с чист етикет“, чието търсене нараства непрекъснато. Използването на изкуствени добавки или модифицирани, които трябва да бъдат маркирани с номера на E, се избягва, доколкото е възможно в производството на храни. Желатин не съдържа консерванти или добавки и е без мазнини, холестерол и киселинни съединения.

Gelatine Ценен протеин за тялото

Без протеини, човешкия живот е невъзможен. Ако човешкия метаболизъм е в състояние да замени определени хранителни вещества (такива като въглехидрати, например) за продължителни периоди, протеини са от съществено значение за организма и са ни нужни всеки ден. Интересно е да се отбележи, че човешкото тяло, както и други бозайници, съдържащи приблизително тридесет процента от колаген след отстраняване на водата и кръвта. Желатинът е чист колаген и следователно се вписва перфектно в човешкото тяло.

Желатин има Широк спектър от приложения

Костен желатин приложенияЖелатинът най-често се използва в хранително-вкусовата промишленост. Но също е и от основно значение за фармацевтичната индустрия-желатин за стави. Най-много функционални свойства на желатин му придава уникален характер. При храните се използва за желиране, сгъстяване, стабилизиране, пяна или да се свързва с водата. В допълнение, желатин не причинява алергии, е 100% натурален и не съдържа холестерол или пурини, или мазнина. Ето достатъчно много причини, които допринасят за да стане перфектна съставка, която отговаря на критериите на „чист етикет“.

Желатинът е универсална съставка, която се използва в много храни. Някои примери:

  • Сладкиши и десерти: желирано, мусове, глазури, бонбони, желирани бонбони , карамел, шербети;
  • Млечни продукти: кисело мляко , сирене за мазане, мляко шербет, извара, сметана, крем и лед мляко;
  • Месни продукти: мусове, затягащи, месо, месни продукти;
  • Други храни: маргарин;
  • Фармацевтични: капсули, козметични продукти.

Няма друга естествена съставка в света, която да концентрира в един хранителен продукт, всички по-горе основни свойства. Има много приложения, които изискват желатина да се комбинират няколко свойства, за да се развиват на крайния продукт. Само комбинация от различни съставки, може да се конкурира с качествата на желатин.

Няколко разновидности на желатин могат да се правят в зависимост от вида на изпълнение нужди или на клиента. Има безброй разновидности на Gelatine, които се различават в зависимост от няколко фактора, един от най-важните е стойността която определя желиращия ефект и силата на Gelatin. Желатин се произвежда основно като бял прах, без мирис и вкус. Ето защо негови естествени свойства са ценен източник на протеини за човешкото тяло. Протеините са изградени от аминокиселини. Човешкото тяло може да синтезира всички протеини от които се нуждае от аминокиселини. Все пак, има девет аминокиселини, наречени незаменими аминокиселини, които не могат да се произвеждат от организма и следователно трябва да бъде редовно приемани чрез храната. Желатина съдържа общо 18 аминокиселини, включително осем от деветте незаменими аминокиселини.

Gelatine е храна, не хранителна добавка

Желатин на листове за сладкиЖелатинът може да бъде под и във формата на лист. Тези желатинови листа се използват както у дома си, в кухнята, в пекарни, сладкарски и месарски магазини, в ресторанти, и в други не-индустриални приложения.

Най-важният ефект е постоянно използването на продукти с високо съдържание на желатина в храни – такова лечение, може да се счита превантивна тъй като се избягва използването на разрушителни и дегенеративни заболявания на мускулно-скелетната система. Сред препоръчани храни за използване на желе, съдържаща колаген и желатин, тъй като тези вещества влияят положително на състоянието на стави и сухожилия.

Прием на желатин дава много добър терапевтичен ефект и лечение са стави, сухожилия (болки в ставите)

Желатин за ставите дава много добър терапевтичен ефект върху човешкият организъм. Желатина има положителен ефект върху тялото и ставите, съединителната тъкан – защитава стомашната лигавица, подобрява паметта и предотвратява тромбоцити от слепване, което осигурява ефективна превенция на остро увреждане на миокарда и забавя процеса на стареене. Използване на желатин за лечение на ставите и други структурни елементи на системата от скелетната система няма никакви недостатъци и странични ефекти. Изисква се предварителна консултация само при пациенти с подагра и други метаболитни разстройства на пуринова база в организма.

Желатин за лечение на остеоартрит и ставиАко лечението се извършва с желатин за стави за достатъчно дълго време, мненията за този метод са изключително положителни. Ефективността при лечение на артрит, остеопороза, остеоартрит и изкълчвания е много добра. Пациенти, които приемат желатин в продължение на няколко месеца, казват, че намалява болката в състоянието на ставите е значително по-добро. Освен това, прилагането на Gelatine може да подобри състоянието на косата, при суха коса, косопад или цъфтящи краища.

Лечението с желатин трябва да се провежда на курсове. Продължителността на лечението зависи от индивида и степента на развитие на заболяването например, за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат-стави и сухожилия, използван желатин рецепта, изисква най-малко 3 месеца.

При остеоартрит

Ако се съсредоточи върху не-фармакологичното лечение на остеоартрит с натурални средства, желатин неминуемо присъства на първи позиции в списъка. Остеоартрита е заболяване важна част от патологията на ставните проблеми, за което не се изписва специална диета и списък на храни, които се считат за полезни или вредни за пациентите. Но при лечение на остеоартрит, gélatine е силно препоръчителен и ефективен.

В народната медицина се използва често рецепта с желатин – една лъжичка се изсипва във студена преварена вода до 100 мл и се оставя една нощ. На сутринта, се взима Gelatine, като се добави една чаена лъжичка мед и топла вода. Желатин се използва при лечението на остеоартрит за намаляване на болката и позволява на пациентите да се движат по-свободно.

Използването на желатин за да се подобри състоянието на косата и ноктите

Повечето жени не знаят, че скъпите шампоани правят косата по-блестяща и красива, поради наличието в състава им на желатин. Gelatine е чист и естествен колаген, който можете да използвате във всякаква форма (под формата на храна и добавки смесени във вода). Смесен в чаша студена вода, ще подобри състоянието на косата ако тя е твърде суха, чуплива или дори стрададте от косопад.

Основният механизъм на положителния ефект на желатина за косата е, че веществото насища косата с колаген, аминокиселини. Това защитава косата срещу неблагоприятните фактори на околната среда.

За да обобщим по-горе написаното, можем да кажем със сигурност, че използването на желатин за лечение на ставите [ купи на най-ниска цена от тук] и подобряване на състоянието на косата е евтин и ефективен метод, който е на разположение на всички, които се грижат за външния си вид и здравето си.

Вашият коментар