Глутамин – Защо ни е нужен

Глутамин – Защо ни е нужен
5 (100%) 5 votes

За Глутаминът

Глутамин е аминокиселина, основен елемент на протеина. При нормални обстоятелства, тялото ви произвежда достатъчно l glutamine, за да поддържа телесните функции. Но, ако тялото ви е под стрес – от травма или тежки тренировки, това изисква, добавяне на повече глутамин към диетата Ви. Глутамина е наличен в много растителни и животински храни, но при стресови състояние е най-добре да си го набавяте като хранителна добавка.

Глутаминът е основна аминокиселина, и е с най-високо съдържание в организма.Съхранява се предимно в мускулите и белите дробове. Тъй като тялото ви може да синтезира свой собствен глутамин, се смята за не-есенциална аминокиселина. Глутамина помага за премахване на амоняк, отпадъчен продукт, от тялото Ви и поддържа имунната система, възстановяването на тъканите, мозъчната функция и храносмилането. Хората с възпалително заболяване на червата, тежки физически травма, рак, увреждане на мускулите от тренировки, ХИВ / СПИН трябва да приемат повече глутамин, защото тези ситуации увеличават изискванията на организма от аминокиселината.

Глутамин и глутаминова киселина

Глутамин аминокиселини и глутаминова киселина са тясно свързани в химически смисъл. Човешкото тяло е в състояние да произвежда се L-glutamine, от L-глутаминова киселина чрез глутамат амониев лигаза. Като се има предвид множество метаболитни процеси glutamine е част от това, и не е изненадващо, че е аминокиселината с най-висока концентрация в кръвната плазма, мускулатурата и мозъчна и гръбначномозъчна течност.С цели 60%, глутамин заема призова позиция с най-голямото количество свободни аминокиселини в тялото.
Дефицитът на глутамин се увеличава при физически и психически стрес. Производство на тази важна аминокиселина, която се произвежда в организма, често се забавя с възрастта и не генерира достатъчно количество. Ето защо прием на хранителни добавки се препоръчва в такива случаи.

Глутамин и мускулна маса

 Всеки път, когато отидете в залата и тренирате тежко, имунната ви система ще е натоварена. Това е особено валидно ако изпълнявате фитнес тренировки с вдигане на тежести тренировки или HIIT кардио упражнения, тъй като те са изключително взискателни към тялото както от мускулно натоварване, така и от гледна точка на централната нервна система.
Връзката на глутамина с мускулатурата е от особен интерес за спортистите особено тези които се занимават с фитнес. Запасите от глутамин са пряко свързани с мускулната маса: повече мускулна маса означава повече glutamine достъпен за метаболитните процеси. Възможно е едно от предимствата при тренировките за изграждане на мускули и за добро здраве е по-голямата наличност на глутамин по време на стрес. В условията на метаболитен стрес, включително травми, заболявания, и дори тежка емоционален стрес, нивото на глутамин в тялото намалява значително, което има неблагоприятно влияние и резистентност към инфекциозни заболявания.
Лицата, които поддържат сравнително голяма мускулна маса имат по-голяма способност да издържат и да се възстановяват по-бързо от стресови събития. Хроничните заболявания и липсата на физически упражнения работят заедно в един порочен кръг: лошо здравословно състояние прави по-трудно да да тренирате редовно, което води до по-малко мускулна маса и по-ниски запаси от глутамин, които допринасят за по-висока честота на здравословни проблеми и по-бавно възстановяване.
Глутаминът е описан като най-важната циркулираща азотна совалка, което представлява около една трета от всички аминокиселина азото транспортирани чрез кръвта. Като допринася за образуването на много полезни съединения, циркулиращия glutamine носи метаболитно гориво за различните органи и мускули.
Помага ли глутамин за мускулна маса и при диета за отслабване
Глутамин – Фитнес и Диети

Глутаминът спира натрупването на мазнини

Глутамин може да бъде превърнато бързо до глюкоза в бъбреците, без глюкагон или покачване на инсулиновите нива.Когато сте на диета се страмите да не приемате въглехидрати за да не покачвате индулиновите нива. Глутамина може да предотврати натрупването на мазнини от храната, като се заобикаля отлагането на мазнини обикновено причинено от инсулина след прием на сладко или бързи въглехидрати. Това определено ще ви е от полза, когато се опитвате да отслабнете ири контролирате телесното тегло. Има и доказателства, че glutamine намалява търсенето на захар и не на последно място алкохол.

Глутамина регулира киселинно-алкалния баланс и прави кожата стегната 

Какво се пие за кожата-аминокиселини
Глутамин за гладка кожа

Доставянето на основни микроелементи,насърчава производството на кожни клетки и забавя стареенето. Ето защо една балансирана диета е в основата на здравата кожа.Един небалансиран, нездравословен начин на хранене може да доведе до хиперацидитет и алкално-киселинното съотношение стават небалансирани в резултат на което клетките и тъканите са унищожени.

Глутамина играе решаваща роля в поддържане на балансирано алкално-киселинното съотношение. Благодарение на глутамин, токсичния амоняк се отделя в бъбреците и основниата молекула амоняк се свързва с глутамина и се отделя.
Достатъчно количество глутамин е важно за твърда и еластична кожа. Ако нямате достатъчно glutamine в тялото, то реагира като си доставя необходимото количество от мускулната маса и тя се превръща в glutamin и енергия. Това води до загуба на мускулна маса, мускулните влакна стават по-тънки и кожата става все по суха. Ето защо l-glutamine е посочена като „вътрешен извор на младостта“ от учените.

Глутамина засилва имунната система и е от съществено значение за растежа на косата

Добавки за подсилване на имунитета
Засилване на имунната система

Глутамина служи като азотен окис и въглероден доставчика и е също важен елемент за изграждането и поддържането на мускулите. Аминокиселините са необходими за нуклеотидния синтез, където клетките, които се делят бързо, като тези за имунната система и космените фоликули са зависими от този енергиен източник.

Един от най-добре установените роли на глутамин в здравето на човека е неговият принос за целостта на чревната лигавица. Тази роля е отчасти свързан с факта, че е от решаващо значение glutamine източник на азот за бързо делящи се клетки, като тези, че линията на стомашно-чревния тракт. Основната мястото на консумация glutamin в тялото (т.е., където се разбиват до глутамат при най-висока) е в тънките черва. По време на стрес, на тънките черва отговор чрез използване на по-глутамин и по-ефективно транспортиране глутамин, който е погълнат.

Храни които съдържат Глутамин

Зеленчуци съдържащи глутамин

В кои храни има глутамин и колко
Храни в които има глутамин

Много сурово листни зеленчуци имат високи нива на глутамин. Термо обработката на храната унищожава глутамина, затова ако искате да си доставите glutamine яжте зеленчуци в сурово състояние, когато е възможно. Спанак и зеле са едни от най-често срещаните храни богати на glutamin. Може да си доставите доза от аминокиселината, като изядете купа прясно зеле. Магданоза осигурява солидна доза l-glutamine,но трябва да го добавите в пресен сок или салати. Боб и бобови растения са добър източник на глутамин, също и да добавите още малко протеин към вегетарианската диета.

Глутамин от Животински протеини

Животинските протеини – говеждо, пилешко, свинско, риба и карантия – са източници на глутамин. Готвенето на тези храни, унищожава много от наличието на аминокиселината.Можете да получите l-glutamine с храната, като включите варени меса и безопасно приготвя суши и сашими към вашата диета. Яйцата са друг източник на glutamine и протеин.
Млечните храни също обогатяват вашия хранителен прием на глутамин. Мляко, кисело мляко, сирене, извара. Козе мляко е дори с повече l-glutamine от кравето мляко.

Глутамин като хранителна добавка

Глутамина е налице във вид на хранителни добавки и понякога се използва по време на лечебната от травма, язви, диария или за възстановяването на мускулите от екстремни тренировки. Никога не приемайте glutamine без консултация с вашия лекар или диетолог, тъй като глутамина, може да окаже негативно влияние на някои лекарства или заболявания, като например бъбречни или чернодробни заболявания и психични разстройства.
Въпреки ,че глутамин може да бъде от полза при някои видове лечение на рак, той може също така да взаимодейства с химиотерапията, и винаги трябва да се приема в тези случаи с разрешението на онколога. Един от вредните ефекти на химиотерапията на рака е инхибирането на тези клетки, които линия на стомашно-чревния тракт, което води до различни нежелани симптоми като гадене, загуба на апетит, и намалена абсорбция на хранителни вещества. Глутаминът е използван терапевтично за защита от токсичните ефекти на метотрексат и други химиотерапевтични лекарства. Глутамина е полезно допълнение на пациенти, подложени на трансплантация на костен мозък (например, интензивна химиотерапия за предотвратяване на отхвърлянето), за които се съобщава за подобряване на възстановяване, намаляване на инфекции, и минимизиране усложнения.
Трудно е да се предозира с глутамин от хранителни източници, ето защото хранителните източници са предпочитани като начин за увеличаване на приема на l-glutamine. Но за всеки е ясно, че при определени ситуации няма как да си набавите достатъчно глутамин от храната. За това може да си вземете glutamine на най-ниски цени от Fhl.bg – магазин за хранителни добавки или онлайн от fitnessdobavki.bg.

Използвани източници:

  1. https://l-glutamine-glutamin.blogspot.com/
  2. L-glutamine прием


Вашият коментар