Витамините – видове и тяхната роля и действие в организма

Витамините - роля и действие
Витамините – видове и тяхната роля и действие в организма
5 (100%) 3 votes

Витамините са органични вещества без енергийна стойност, които са необходими на организма, за да може да функционира правилно. Телата ни се нуждаят от тях, за да растат и да функционират нормално. Човешкия организъм не може да произвежда достатъчно, за да се гарантира правилното му функциониране, така че приемането на здравословна храна е много важно.

vitaminiДумата витамин идва от латинското Vita – живот и английското amin , който се отнася до вещества, без енергийна стойност, но жизнено необходими за правилното функциониране на тялото, защото то, не може да ги синтезира само.

За да бъде считано за витамин, веществото трябва да отговаря на три характеристики: 1) Не може да бъде направено(синтезирано) от човешкото тяло и то идва от източник извън нашето тяло; 2) В случай на недостиг на витамини се появяват отрицателни клинични и биохимични симптоми; 3) Симптомите и недостатъците намаляват с доставянето на съответния витамин.

В тази статия, ще Открите техните роли, дневните нужди и най-добрия хранителен прием за всеки витамин.

  • Витамин А или ретинол
  • Витамин В1 или тиамин
  • Витамин В2 или рибофлавин
  • Витамин B3 или PP или ниацин
  • Витамин В5 или пантотенова киселина
  • Витамин В6 или пиридоксин
  • Витамин В8 или Н или биотин
  • Витамин В9 или фолиева киселина
  • Витамин В12 или кобаламин
  • Витамин С или аскорбинова киселина
  • Витамин D или калциферол
  • Витамин Е или токоферол
  • Витамин К

Човек не може да синтезира или произвежда в недостатъчни количества някои от тях (витамини К, D и B3). Поради това те трябва да бъдат предоставени, като хранителни добавки или от храната.[1]

Витамините - роля и действие

Безопасни ли са Витамините

Теми в Статията

Потреблението на всекидневни мултивитамини сред хората по целия свят се увеличава драстично през последните години. Повечето хора вярват, че ако (Vita) не са ефективни, поне те са безопасни. Въпреки това, дългосрочните последствия за здравето от консумацията на витамини са неизвестни. Има публикувано проучване, от което можете да почерпите информация по темата. [3] Нежеланите ефекти и възможните вредни свойства.  И дали те могат да се използват, като безопасни продукти за здравето или хранителни добавки.

Как се класифицират vitamins

Традиционно те се класифицират според тяхната разтворимост в мазнини (разтворими в мазнини) или вода (водоразтворими):[2]

мастноразтворими витамини: A, D, E, K

водоразтворими витамини: В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12 и В.

Причината за тази класификация е, че тя може да помогне да се идентифицират сравнително накратко хранителните групи, които осигуряват витамин: в случая на мастноразтворими витамини, това са маслата за витамин Е; мастна риба за D; в случай на водоразтворими (Vita), са плодовете и зеленчуците, витамини В и С. Обаче, се отбелязва, че мастноразтворим витамин К е с най-високо съдържание в зеленчуци (зеле …) или водоразтворим (Vita) намерени като B9 в черния дроб!

По-конкретно, хидро- или липоразтворимата класификация обяснява дефицитите, които могат да се появят при някои пациенти. Например дефицит на витамини А, D, Е и К в малабсорбцията на мазнини.

 

Таблица с описание на основната роля на всеки vitamin. Какви са видовете витамини. Как се измерва – мерни единици.

витамини

Химични наименования

Основни активни форми

Основни физиологични роли

Обичайни единици

Витамин А

ретинол

Бета-каротин, каротеноиди (провитамин А)

ретинол

на ретината

Ретиноева киселина

зрение

Клетъчна диференциация

IU и μg еквивалентна ретинолова активност (EAR)

1 ЕАР = 1 μg ретинол = 3,33 IU

Витамин D

Холекалциферол (D3)

Ергокалциферол (D2)

Калцитриол (1,25 (ОН2) D3)

Фосфокалициев метаболизъм

Клетъчна регулация

UI и μg

UI = 40 ug

Витамин Е

токофероли

токотриеноли

Алфа-токоферол

Гама-токоферол

антиоксидантни

UI и mg

1 mg RRR-алфа-токоферол (естествена форма на основния токоферол) = 1,49 IU

Витамин К

Филохинонът (К1)

Менахинон (К2)

Филохинонът (К1)

Менахинон (К2)

коагулация

Костния метаболизъм

мкг

Витамин В1

тиамин

Тиамин пирофосфат (ТРР)

Тиамин трифосфат (ТТР)

Коензим на метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините

мг

Витамин В2

рибофлавин

Флавин мононуклеотид (FMN)

Флавин аденин динуклеотид (FAD)

Коензим на метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините

мг

Ниацин или витамин B3

Никотинова киселина

никотинамид

Никотинамид аденин динуклеотид (NAD)

Никотинамид аденин динуклеотид фосфат (NADP)

Коензим на метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините

mg или mg еквивалент ниацин (EN)

1 еквивалент ниацин (EN) = 1 mg ниацин = 60 mg триптофан

Витамин В5

Пантотенова киселина

Коензим А (CoA)

Ацил носител протеин (ACP)

Коензим на метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините

мг

Витамин В6

пиридоксин

пиридоксал

пиридиксамин

Пиридоксалов фосфат

Коензим на метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините

мг

Витамин В8

биотин

Биотинил – AMP

Коензим на метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините

мг

Витамин В9

фолиева киселина

тетрахидрофолиата

Коензим на метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините

μg и DFE (диетични еквиваленти на фолати)

1 μg DFE = 1 μg диетичен фолат

Витамин В12

кобаламин

метилкобаламин

аденозилкобаламин

Коензим на метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините

мкг

Витамин С

Аскорбинова киселина

Дехидроаскорбинова киселина

Аскорбинова киселина

Дехидроаскорбинова киселина

Антиоксидация Оксидоредукция

мг

 

13 витамина или 14? Случаят с холин

Vitamini в храните, коя храна какви витамини съдържаОфициално са идентифицирани 13 витамини или витаминни съединения: А, D, Е, К, В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12 и В.

В този списък е добавен холин, чийто основен хранителен елемент е признат през 1998 г. от Food and Nutrition Board . Холин трябва да се смята за витамин, не се синтезира достатъчно и трябва да се достави в храни като (яйца, карантия, пшеничен зародиш, соя, зеле …). Изследвания, проведени в САЩ, показват, че само 11% от населението получава адекватен прием (425 mg дневно и 550 mg дневно съответно за жена и възрастен човек).

Таблица 2

Хранителни източници на основните витамини

Витаминно обозначение Името на витамина Най-добри хранителни източници

Мастноразтворими

А ретинол

риба, говеждо и свинско месо, масло, яйца, сирена

източници на  β- каротин **: преобладаващо оранжево и жълто, но също така и някои зелени зеленчуци, плодове (моркови, къдрава каре, спанак, тиква, броколи, маруля, папая,

D калциферол риба, яйца (жълтък), черен дроб, мляко и млечни продукти
E токоферол масла (например слънчоглед, рапица), семена, ядки, бадеми, хляб, авокадо, червен пипер, черен дроб
K филоквинон растителни продукти (особено зелени зеленчуци)

Водоразтворими

1 тиамин семена, ядки, житни кълнове, мая, свинско месо, овесени ядки,  пълнозърнести макаронени изделия, хляб, мляко в страната, морски зърнастец, черен дроб, филе от риба,  пълнозърнест ориз, сьомга, бобови растения,
2 рибофлавин Черен дроб, бадеми, яйца, зеле, сирене, спанак, хляб, броколи, сушени кайсии и сушени сини сливи, балканска херинга, авокадо, свинско месо, бобови растения, пуйки, ядки, семена
PP, B 3 ниацин , никотинова киселина,  никотинамид ядки, семена, черен дроб, домашни птици, мая, свинско и говеждо месо,  яйца,  пълнозърнест  ориз, риба, извара,
Б 5 пантотенова киселина черен дроб, мая, ядки, риба, бобови растения, гъби, яйца, птиче месо
Б 6 пиридоксин черен дроб, ядки, птици, риба, мая, авокадо, броколи, червен пипер, банан, свинско и говеждо месо, хляб, семена, яйчен жълтък, боб
Н, В 7 биотин черен дроб, ядки, бадеми, мая, яйца, къдрава кал, овесено брашно, гъби
Б 9 фолиева киселина  и  фолиева киселина мая, черен дроб, бобови растения, броколи, къдраво зеле, спанак, ядки, семена, цвекло, зелеви части от растения, яйца, хляб, червен пипер, карфиол,
Б 12 кобаламин черен дроб, говеждо, птиче месо, яйца, риба, сирене, свинско месо, мляко, извара, кисело мляко
C аскорбинова киселина Зеленчуци, плодове и плодове, сок, дива роза, морски зърнастец, червен пипер, касис, касис, ягоди, цитрусови плодове, червено френско грозде, зеле, броколи, праз, ръбага, цариградско грозде, малина, домати, карфиол

* количеството, съдържащо се в 100 грама от продукта, покрива най-малко 10% от дневните нужди на възрастна жена

** β- каротин, съдържащ се в храни от растителен произход, при наличие на необходимите вещества (напр. мазнини) също се превръща в организма във витамин  А

 

Таблица 2

Препоръчителни дневни количества основни витамини според възрастта

Възраст в години Витамин А, RE a  Витамин D, mcg Витамин Е, α-TE b  Витамин В мг Витамин В mg Ниацин , NE c  Витамин В mg Фолат , mcg Витамин В 12 мкг Витамин С, mg

ДЕЦА 

6-11 месеца 300 10 3 0.4 0.5 5 0.4 50 0.5 30
12-23 месеца 300 10 4 0.5 0.6 7 0.5 60 0.6 35
2-5 350 10 5 0.6 0.7 9 0.7 80 0.8 40
6-9 400 10 6 0.9 1.1 12 1.0 130 1.3 45

ЖЕНИ

10-13 700 10 7 1.0 1.2 14 1.5 270 3.0 70
14-17 700 10 8 1.2 1.4 16 1.5 330 3.0 100
18-30 700 10 8 1.1 1.3 15 1.5 400 3.0 100
31-60 700 10 8 1.1 1.3 15 1.5 300 d 3.0 100
61-74 700 20 8 1.0 1.2 14 1.5 300 3.0 100
> 75 700 20 8 1.0 1.2 13 1.5 300 3.0 100
 
бременна 800 10 10 1.6 1.6 17 1.8 500 3.0 110
Кърмещи майки 1100 10 11 1.7 1.7 20 1.8 500 3.0 110

Мъже

10-13 700 10 8 1.2 1.4 16 1.8 270 3.0 70
14-17 900 10 10 1.5 1.7 20 1.8 330 3.0 100
18-30 900 10 10 1.5 1.7 20 1.8 300 3.0 100
31-60 900 10 10 1.4 1.7 19 1.8 300 3.0 100
61-74 900 20 10 1.3 1.5 17 1.8 300 3.0 100
> 75 900 20 10 1.2 1.3 15 1.8 300 3.0 100

на Ретинол еквивалент 1  ретинол еквивалент  (RE) = 1 мг  ретинол  = 12 мг ( бета-каротин 
б еквивалент  токоферол : 1 еквивалент на  алфа-токоферол  (RR) = 1 мг  алфа-токоферол 
в ниацин  еквивалент: 1 еквивалент  ниацин  (NE) = 1 mg  ниацин  = 60 mg триптофан 
Жените в детеродна възраст се препоръчват да използват 400 μg  фолат  на ден

 

Витаминна Структура

(Vita) са много разнообразна група от молекули. Някои имат структури, които предизвикват други съединения

– Витамин С прилича на захари, защото се прави от повечето живи същества от глюкоза;

– Витамин D прилича на стероидни хормони: като тях започва с холестерол;

Витамин В12 прилича на порфирини, молекули, участващи в транспортирането на кислород.

Имат ли роля за забавяне процеса на стареене, за здраве и дълголетие

Доказани са епидемиологични асоциации на витамини и болестни състояния за девет витамини.При наблюдателни проучвания хората с висок прием на антиоксидантни витамини чрез редовна диета или като хранителни добавки обикновено имат по-нисък риск от големи хронични заболявания, като миокарден инфаркт или инсулт, отколкото хората, които са ниски консуматори на антиоксидантни витамини. Проспективно фолатът изглежда намалява честотата на дефекти на нервната тръба. Витамин D се свързва с намалена поява на фрактури, когато се приема с калций. Цинкът, бетакаротените и витамин Е изглежда забавят прогресията на макулната дегенерация, но не намаляват честотата. Витамин Е и ликопен могат да намалят риска от рак на простатата. При други рандомизирани контролирани проучвания, очевидно благоприятните резултати от високия прием на антиоксидантни витамини, наблюдавани при проучвания, не са потвърдени. Може да прочетете пълна информация от изследването тук [4]

Как действа всеки vitamin

В действителност, витамините имат важно място в тялото ни: те играят роля в много химични реакции.

  • помагат за борба с инфекциите чрез укрепване на тялото.
  • участват в производството на невромедиатори,
  • улесняват ремонта на увредени тъкани.
  • помагат да се предотврати преждевременното стареене и появата на някои заболявания.
  • влизат в състава на определени клетъчни мембрани.
  • помагат при производството на енергия.

Някои vitamini имат пластична роля

Някои витамини влияят върху състава и структурата на тъканите (ремонт, живот, функции) и техните физически характеристики (еластичност, гъвкавост …).

Например, vitamin С и D участват в метаболизма на костите. Витамин С запазва целостта и еластичността на кожата, лигавиците и кръвоносните съдове. Витамин А подпомага метаболизма на тъканите на ретината, но и на кожата и лигавиците.

Кои vitamins имат хормонална роля

vitamin D действа върху целевите клетки чрез свързване с рецептори, като например стероиден хормон. Например, витамин D, свързан с неговия рецептор, позволява синтезата на специфичен калциев транспортен протеин, наречен калциев свързващ протеин (CaBP). Тези CaBPs осигуряват регулиране на нивото на калций в костите, но също и на червата, бъбреците …

vitamin А има и хормонална роля за клетъчната диференциация и метаболизма на епителните тъкани.

Кои vitamins действат като превозвачи

Vitamins участват в реакциите, които пренасят водорода под формата на протони (Н +) и електрони (е), от донор до акцептор. Няколко витамина играят тази роля: витамин Е, К, В2, В3, В5 и С. Така:

– vitamin Е и С неутрализират свободните радикали;

– vitamin В2 и ВЗ участват в производството на енергия.

Витамините също се включват в това, което биохимиците наричат ​​метаболизма на монокарбонови единици. Това е прехвърлянето на радикали, съдържащи въглероден атом в техните структури, като например метиловата група (СНЗ). Този процес е особено включен в рециклирането на токсично вещество, когато е в излишък, хомоцистеин. Също така е необходимо за синтеза и стабилизирането на подкрепата на генетичния код, ДНК. Когато метаболизмът на въглеродните единици е нарушен, ДНК репликацията, нейното възстановяване и регулирането на генната експресия могат да бъдат променени, което би могло да насърчи рака.

vitamin В6, В9, В12 и холин (и неговият продукт на разграждане бетаин) участват в този процес.

(Vita) също така пренасят химически групи, алдехиди, амини и карбоксилни групи.

Витамините действат като коензим

Коензимът е вещество, което позволява ензимна реакция, т.е. реакция, при която протеин (ензим) трансформира веществото в друго вещество. vitamins А, К, В1, В2, ВЗ, В5, В6, В8, В9, В12 и С играят ключова коензимна роля за метаболизма на макронутриенти. Например, витамините В се включват в разграждането на въглехидрати, липиди и аминокиселини. Само витамин В6 участва в над 60 ензимни системи, свързани с протеиновия метаболизъм.

Как витамина се намесва в метаболизма на макронутриенти

метаболизъм Включени витамини
протеин А, К, В5, В6, В8, В9, В12, С.
липиди B2, ВЗ, В5, В8, В12, С.
въглехидрати В1, В2, ВЗ, В5, В8, В9, К, А
енергия В1, В5, В8

 

Витамините играят защитна роля

Vitamins С и Е блокира синтеза на канцерогенни съединения, наречени нитрозамини , които образуват, когато вдишване на цигарения дим или поглъщат че при определени условия нитрати (замърсена вода) или нитрит (добавя към месо).

Vitamins С, Е, В2 и каротеноидите имат антиоксидантни свойства. Те неутрализират силно агресивни вещества, наречени свободни радикали, но от метаболизма на тялото, както и че форма по всяко време. Свободните радикали могат също да бъдат насърчавани от замърсители (тютюн, наркотици, пестициди, озон …). Като такива, антиоксидантни витамини са включени в превенцията на заболявания, свързани с оксидативен стрес (атеросклероза, рак, диабет, …). Витамин Е стабилизира клетъчните мембрани, като защитава мастните киселини, които съдържат от окислението.

Някои витаминни съединения, като В1 и В6, могат да устоят на образуването на вещества, които са пряко свързани със стареенето, известни като продукти за напреднали гликация (AGE). ЕАВ се формират частично в организма в присъствието на захар и протеини; друга част се доставя от някои преработени и нагрявани храни. Предварителните проучвания показват, че vitamins B1 и B6 помагат да се контролира нивото на EFAs.

20 предупредителни признаци, ако пропускате прием на важен витамин и микронутриенти

Някои признаци могат да се появят при дефицит на витамин, минерали и мастни киселини. Предупредителните признаци, които следват, не са специфични за дефицита на витамин и други микронутриенти; те могат да съпътстват заболяване. Ако сте в добро здраве и се разпознавате в един от тези двадесет знака, трябва да обмислите приемането на дневна хранителна добавка. Ако разпознаете повече от 5 от тези признаци, се препоръчва биологична оценка, за да се оцени състоянието на микроелементите.

– липса на физическа енергия, умора или умора;

– предпазливост, лошо приспособяване към промените в температурата;

– хипер-реактивност на стрес (непоносимост към шум, промени, изтръпване, спазми, главоболие, мускулна болка, тревожност, сърцебиене, метеоризъм, стомашна болка, червата дисфункция, смущения в менструалния цикъл и т.н.);

– намаляване на способностите за работа, концентрация, запомняне и вземане на решения;

– раздразнителност, склонност към агресия или депресия;

– повече желание за сладко, алкохол или кафе;

– тенденция към травми;

– нарушена сексуалност, липса на желание

– начало или влошаване на предменструален синдром;

– повтарящи се инфекции;

– болки в ставите или мускулите;

– разстройства на храносмилането (включително синдром на раздразнените черва)

– суха кожа;

– бавно оздравяване при вируси или грип и настинки;

– бавен растеж на косата, чуплива коса, загуба на коса;

– разделени или чупливи нокти, бели петна по ноктите;

– кървене на венците при четкане на зъби или спонтанно, възпаление на венците;

– лесно насиняване по крайниците.

 

В тази статия сме посочили основната информация за Витамините. В последващи статии, ще ви запознаем по-подробно със всеки един Витамин. Ако статията Ви е била полезна и искате да получите още информация, дайте знак за това като я харесате или споделите в социалните мрежи.

Вашият коментар