Босвелия – за какво помага?

Босвелия серата екстракт от тамян

Индийският тамян е ароматната смола, която се събира от растение Boswellia serrata с много здравословни ползи и свойства. Екстрактът от смолата – Босвелия има противовъзпалителни, болкоуспокояващи, успокояващи и противоракови свойства – главно поради съдържащите се в него босвелови киселини. Това което е важно да се знае и да се каже още в началто, че терапевтичния ефект на босвелия серата се определя от процентното съдържание на босвелови киселини и то не е еднакво при различните видове. Препоръчва се на хора, страдащи от ставни заболявания, астма или възпалителни заболявания на червата. Къде другаде тамянът намира приложение? В каква форма можете да го купите? [PMC3309643]

Босвелия серата екстракт от тамян

При лечението на много заболявания все по-често търсим, натурални средства – билки и хранителни добавки за да избегнем употребата на лекарства. Тогава черпим от мъдростта на нашите предци и от средствата, използвани не рядко от векове от практикуващите народната медицина. Много от тези билки са добре проучени. Резултатите, получени от изследователите, многократно потвърждават ефективността на анализираните съставки. Освен това е възможно да се идентифицират специфични вещества, които пряко определят техните терапевтични свойства. Тази група включва екстракт от индийски тамян – босвелия, познат от векове в азиатската и африканската народна медицина.

Тамян – какво е това?

Теми в Статията

Тамянът е ароматната смола (олибанум), която се извлича от растение Boswellia serrata. Също така често се нарича индийски тамян, поради най-популярното място на поява – Индийския полуостров. Освен в Индия, можем да намерим това растение и в Пакистан и Североизточна Африка. [1]

Интересното е, че тамянът е донесен от един от Тримата мъдреци. Нещо повече, oilbanum е многофункционално лекарство, ценено и използвано от векове в азиатската (главно аюрведическа) и африканска народна медицина.

Свойства на босвелия

Поради факта, че екстрактът от тамян (обикновено под формата на масло или таблетки босвелия) има здравословни свойства, той е бил подложен на множество научни изследвания. Доказано е, че има противовъзпалително, аналгетично, имуностимулиращо, успокояващо, антибактериално и противораково действие. Гореспоменатите свойства се дължат главно на босвеловите киселини, съдържащи се в екстракта от смола от тамян. Но за да е ефективна, трябва да търсите босвелия серата с над 50% босвелови киселини чиста смола.

Действие

Свойствата на тамян могат да се използват при лечение на заболявания като остеоартрит и ревматоиден артрит. В проведените проучвания пациентите, подложени на лечение, съобщават за облекчаване на болката или облекчаване на възпалението. Доказано е също така, че приемането на тамян – освен за облекчаване на болката – повлиява положително увеличаването на обхвата на движение на болните стави или намалява тяхното подуване.

Други заболявания, лечението на които може да бъде подкрепено от използването на противовъзпалителни препарати, съдържащи тамян, са възпалителни заболявания на червата като болест на Крон.

Астмата е друго заболяване, при което се използват лечебните свойства на тамян. Босвеловите киселини намаляват количеството левкотриени – липиди, свързани с дейността на имунната система – които причиняват контракции на мускулите, отговорни за движението на бронхите.

Научните изследвания показват, че босвеловите киселини, съдържащи се в екстракта от тамян, имат противоракови свойства. Поради сложността на механизмите за образуване и разпространение на раковите клетки, тамянът не може да бъде приветстван като универсален лек за този вид заболяване. Независимо от това, са показани положителни резултати при лечението на рак на гърдата, левкемия, мозъчни тумори и панкреас .

В многобройни доклади можете да намерите информация за положителния ефект на тамян и неговите екстракти върху: намаляване на нивата на стрес, подобряване на паметта, ефекти против бръчки, предотвратяване на диабет, повишаване на плодовитостта или намаляване на ефектите от ПМС (предменструален стрес).

Приложение. Къде можете да намерите Босвелия серата хранителна добавка?

Тамянът и неговия екстракт босвелия се използват широко в религиозни церемонии по целия свят. Козметичната и парфюмерийната индустрия също така използва характерния ориенталски аромат на масло в производството на парфюми, сапуни, кремове, лосиони и детергенти.

Поради свойствата, потвърдени от научните изследвания и използването на много култури в народната медицина, екстрактът от тамян или други негови форми се използват от фармацевтичните компании за производството на хранителни добавки за укрепване на здравето.

Продуктите, съдържащи тамян, се характеризират с концентрацията на босвелови киселини . В зависимост от заболяването, чието лечение с помощта на тамян искаме да подкрепим, дозировката му ще бъде различна. Важно е да се определи терапевтичната доза, консултирайте се с лекуващия лекар.

Тамян Странични ефекти

Възможните странични ефекти от използването на екстракти от тамян включват гадене, киселини, диария и обрив. Той може също да увеличи притока на кръв към матката, като по този начин влоши менструалното кървене или предизвика спонтанен аборт. Трябва също така да бъдете бдителни за възможните лекарствени взаимодействия, особено за нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) катоибупрофен или аспирин.

Къде да купя?

Хранителни добавки с тамян могат да бъдат намерени в под формата на капсули или таблетки босвелия. Също така, мехлемите или геловете, препоръчани за нанасяне на място, могат да съдържат екстракт от това растение, който е ценен за вашето здраве. Различните козметични продукти, особено тези с ориенталска нотка, често съдържат тамян под формата на екстракт или на прах.