Трибестан – Бабини зъби в Спорта

Трибестан – Бабини зъби в Спорта
5 (100%) 10 votes

Защо билка Бабини зъби от България (трибестан)

Бабини зъби е много добър пример за една билка, чиито свойства са напълно различни в зависимост от условията, в които се отглежда. Стероидните сапонини в Бабините зъби L. (Zygophyllaceae) се считат за основен фактор, отговорен за биологична активност на продуктите (трибестан), получени от това растение.

От какво зависи Качеството на Трибулус (трибестана)

Активността на Трибулус-трибестан [разгледай тук], зависи от концентрацията и състава на активните сапонини, които от своя страна се влияе от географския произход на растителния материал. Проби от Трилус-бабини зъби събиран в България, Гърция, Сърбия, Македония, Турция, Грузия, Иран, Виетнам и Индия бяха анализирани чрез LC-ESI / MS / MS. Тези проби са тествани за присъствието и концентрацията на сапонини. Най-важните от които са протодиосцин (1), prototribestin (2) , pseudoprotodioscin (3), диосцин (4), tribestin (5) и tribulosin (6). Флавоноида рутин (7) също е включена в сравнението.

Резултатите показват отчетливи разлики в съдържанието на тези съединения в зависимост от региона от който е взета пробата, растителна част от която е извлечен екстракта и етапа на развитие на растенията. Пробите от България, Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Грузия и Иран са показали, подобен химически профил и само някои количествена разлика в съдържанието на 1-7 с протодиосцин (1) и prototribestin (2) като основни компоненти. Виетнамските и индийски проби показват съвсем различен химичен профил. Сортовете разпространени в Южна Европа (България, Гърция, Турция) са много различни от тези в Азия (Индия, Виетнам). Бабини зъби в азиатския си вариант, не съдържа някои от най-ефективните фуростанолови сапонини-Протодиосцин. Те имат в състава си, други сапонини, които са с малко въздействие върху хормоналното ниво на хората. Ето защо Българския трибулус (трибестан) – бабини зъби е най-предпочитан и търсен в цял свят.

Това и други научни изследвания и дългогодишния опит от употребата на бабини зъби, са доказали ефективността на българския Трибестан. За разлика от други форми на екстракти от Tribulus, които са доказано неефективни. Това се дължи на съдържанието на идеални количества сапонини (главно фуростанолов тип-Протодиосцин) с конкретни проценти.

Знаете ли бабини зъби рецепта, бабини зъби чай. Има ли бабини зъби странични ефекти,
Билка бабини зъби за какво се използва

Бабини зъби в Спорта-Началото на една легенда

Трибулус (трибестан) препарат стана известен след като беше използван успешно от българските щангисти през 80-те години. Вече повече от три десетилетия билка бабини зъби-трибулус терестрис, се радва на огромен интерес и внимание, както от спортисти, така и от хора които имат сексуални разстройства. Традиционната употреба на трибестан таблетки има за цел да повиши либидото и оказва положителен ефект при лечение на еректилна дисфункция (описание). Клиничното тестване на Tribulus от България, потвърждава, неговото въздействие върху нивата на тестостерон и липсата на странични ефекти.

Мнения

Смята се, че Tribulus увеличава естествените нива на тестостерон (и естроген при жени) чрез директно стимулиране на лутеинизиращ хормон и фоликул стимулиращ хормон. Тези два хормона на свой ред са отговорни за производството на полови хормони при мъжете и жените. Това предполага, че ефектите на активните съставки на Tribulus Terrestris са подобни на действието на GnRH (гонадотропин). Традиционната употреба на Tribulus има за цел да повиши либидото и лечение на еректилна дисфункция. За разлика от анаболните стероиди, които неизбежно предизвикват дълги и болезнени периоди, когато състезателят губи либидото си напълно, Tribulus има обратния ефект.

Бабини зъби-Трибулус след стероиден цикъл

Бабини зъби под формата на екстракт Tribulus Terrestris (трибестан sopharma) е най-използваната хранителна добавка от всички културисти, които са били на стероиден цикъл.[инструкция и листовка за прием [1]] [[2]

Трибестан фитнес

След завършването на цикъла с анаболни стероиди, те използват екстракта от растението (Трибулус), за възстановяване на естествените нива на тестостерон. Препоръките са, да започнете с приема на трибулус, две седмици преди да спрете анаболните стероиди. Така растителният екстракт Трибулус, ще започне да възстановява естествените нива на тестостерон в организма още преди да сте завършили цикъла. По този начин ще моще да запазите голяма част от мускулната маса и сила. И още един плюс, Tribulus Terrestris (трибестан софарма) има антидепресантни ефекти. Депресията е характерна при хората, които са били на цикъл с анаболни стероиди.

Тялото винаги отговаря на външен прием на тестостерон (или негово производно), чрез намаляване на собственото производство. Това е механизъм, който се контролира от хипоталамуса. Ако сте били на инжекции тестостерон, хипоталамуса индексира, че има прекалено много тестостерон в тялото Ви, и че неговото производство трябва да бъде спряно. Ето защо преди да спрете със стероидите, е добре да включите Tribulus. Така ще възстановите естествените нива на свободен тестостерон (и естроген при жени). Това се случва чрез директно стимулиране на лутеинизиращ хормон и фоликул стимулиращ хормон. Тези два хормона са отговорни за възстановяване на собственото производство на полови хормони при мъжете и жените.

Митът за положителен теста за допинг след употребата на Трибулус

Никога не е било доказано, че Tribulus Terrestris [https://www.fhl.bg/products/listing/69/tribulus-terestris.html]увеличават нивата на тестостерон до точка, в която спортисти, които консумират билката да дадат позитивни допинг тестове. Просто има, някои спортисти, които приемат анаболни стероиди и им е по-лесно да обвиняват Tribulus, за положителните допинг резултати. Това се случи и съвсем на скоро, когато пак беше обвинен препарат със трибулус, който не е чист и съдържа забранени субстанции.

Бабини зъби рецепта-бабини зъби чай

Нека да бъдем честни, бабини зъби рецепта, с която да си приготвяте отвара бабини зъби чай, едва ли е практичен и удачен начин за спортистите. В повечето случаи хората които тренират активно се хранят по 5-6 пъти дневно. Това е доста сериозен ангажимент, като се има в предвид ,че всеки има и други дейности. Приготвянето на бабини зъби чай, ще Ви дойде малко в повече.

Има и още един аргумент, дозите които използват спортистите бабини зъби екстракт, са 1000-2000 мг дневно. Ако са имали стероиден цикъл, може и по висока доза. Едва ли чай от бабини зъби, ще Ви е от полза при тази дозировка. Да цената е примамлива и се движи между 2-3 лева за 100 грама. Но приготвянето изисква варене на 5 супени лъжици от билката в литър вода за един час. След което се долива вода около литър и получената отвара стои в хладилника 24 часа. Всичко това изисква време, и спортистите едва ли ще се възползват от тази рецепта за бабини зъби.

Но ако все пак желаете да си приготвите вижте как се приема отварата ! Има схема на прием и качено видео за рецептата с бабини зъби. Ако търсите практичен и ефективен начин да си доставите бабини зъби екстракт, може да се възползвате от най-ниски цени на трибулус (трибестан) в Fhl.bg.

Използвани източници:

  1. Distribution of steroidal saponins in Tribulus terrestris from different geographical regions

    . – „Разпределението на стероидни сапонини в Бабини зъби от географското местоположение“

  2. https://tribulus-terestris.blogspot.com/

Вашият коментар